fbpx
Сьогодні
22:57 17 Чер 2024

Це не місяці. На жаль, це роки: Галущенко – про повний перезапуск Запорізької АЕС після деокупації

Фото: atom.gov.ua

Для перезапуску всіх шести енергоблоків Запорізької атомної електростанції після повернення її під контроль України знадобляться роки.

Про це заявив міністр енергетики України Герман Галущенко, повідомляє Рубрика, посилаючись на онлайн-засідання комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг.

За його словами, ситуація на Запорізькій АЕС за три роки російської окупації тільки погіршується.

"Це стосується насамперед деградації обладнання, це буде велика проблема. Друга проблема – у зв'язку з підривом Каховської дамби є питання, яким чином ми забезпечимо воду на станції, якщо теоретично ми її запустимо. Третя – вийшов термін експлуатації палива", – розповів Галущенко.

Міністр зазначив, що наразі ЗАЕС у такому стані, що навіть один енергоблок буде складно запустити з технічного погляду.

"Умовно, якщо ми отримаємо станцію, скільки часу треба, щоб її привести в робочий стан і працювати шістьома блоками, оцінити дуже складно. Але, за сьогоднішніми оцінками, це не місяці. На жаль, це роки", – додав міністр.

Нагадаємо, що Запорізька АЕС є найбільшою атомною електростанцією в Європі. Вона була окупована у перші тижні повномасштабного вторгнення Росії.

Росіяни перетворили ЗАЕС на військовий об'єкт, розмістивши там солдатів та техніку. Також окупанти замінували територію станції. На АЕС працює український персонал, хоча росіяни прислали своє так зване "керівництво" з Москви. Також на ЗАЕС перебуває моніторингова місія МАГАТЕ.

6 травня міністр енергетики України Герман Галущенко назвав абсурдом намагання запустити тимчасово окуповану Запорізьку атомну електростанцію російським персоналом.

Адже на окупованій росіянами Запорізькій АЕС немає ліцензованого персоналу для запуску її в роботу, а самодіяльність російських фахівців на станції може призвести до ядерного інциденту. 

Своєю чергою Росія оприлюднила перші плани перезапуску Запорізької АЕС. Його деталі містяться в офіційному документі, поданому російським урядом до Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) 14 травня 2024 року. Документ розкриває плани будівництва великої насосної станції, призначеної для постачання води на атомну станцію.

Генеральна конференція Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) схвалила резолюцію щодо негайного повернення Запорізької атомної електростанції під повний контроль України.

Радбез ООН поклав на росію всю відповідальність за інциденти на ЗАЕС, а Україна відкинула її "божевільні звинувачення".

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: