fbpx
Сьогодні
11:35 15 Чер 2024

Міністр МЗС Угорщини пояснив, чому його країна зняла вето щодо початку перемовин України про вступ до ЄС

Фото nkfih.gov.hu

Угорщина домоглась включення всіх своїх умов у переговорні рамки, на основі яких відбуватимуться перемовини про вступ України до Європейського Союзу.

Про це розповів міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто у Facebook.

Як стверджує очільник угорського дипломатичного відомства, після "запеклих дискусій" в ЄС погодились, щоб у переговорних рамках для України містились усі вимоги Угорщини стосовно дотримання прав національних меншин.

"Деякі держави-члени не хотіли чути про цю умову, але ми чітко дали зрозуміти, що наполягаємо на відновленні прав меншин зберігати свою національну ідентичність, користуватися рідною мовою та навчатися рідною мовою", – прокоментував Сійярто.

Тепер, як заявив голова угорського МЗС, у переговорних рамках вказано, що Україна "повинна повернути угорцям Закарпаття права, відібрані у них за останні роки".

Нагадаємо, напередодні постійні представники держав-членів ЄС принципово схвалили переговорні рамки для переговорів про вступ України, а також Молдови.

Рішення послів Європейського Союзу означає, що 25 червня, як і планувалось, відбудеться міжурядова конференція, яка дасть офіційний старт переговорам про вступ України та Молдови в ЄС.

Раніше Угорщина на рівні постійних представників блокувала ухвалення рішення, говорячи про "недостатній прогрес, зроблений Україною щодо національних меншин".

Вступ України до ЄС

Як писала Рубрика, 12 березня стало відомо, що Єврокомісія підготувала переговорну рамку щодо членства України й Молдови в ЄС. Тепер її почнуть обговорювати серед країн-членів Євросоюзу.

В Офісі Президента зазначили, що Україна виконала понад 90% рекомендацій Європейської комісії.

А вже 7 червня Єврокомісія надала позитивну оцінку євроінтеграційному прогресу України та підтримала початок переговорів про вступ до ЄС. Того ж дня посли ЄС мали ухвалити рішення розпочати переговори з Україною про вступ до блоку, однак із запереченнями виступила Угорщина.

Варто додати, що послиня Європейського Союзу в Україні Катаріна Матернова вважає цілком реальним приєднання України до ЄС у 2030 році.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: