fbpx
Сьогодні
12:56 10 Чер 2024

Частина переданих ЗСУ винищувачів F-16 зберігатиметься на авіабазах не в Україні, - Повітряні сили

English version here

F-16 Fighting Falcon

Деяка частина західних бойових літаків F-16, які партнери передадуть Україні в рамках оборонної допомоги, буде розміщена на іноземних авіабазах. Причиною є намір убезпечити винищувачі від російських ударів.

Про це заявив начальник авіації командування Повітряних сил Збройних сил України Сергій Голубцов, передає Рубрика з посиланням на Радіо Свобода.

Бригадний генерал звернув увагу, що наразі 4 країни підтвердили надання цих літаків Україні, проте висловив думку, що кількість може збільшитися з часом, позаяк "майже всі країни, в яких на озброєння є F-16, поступово переозброюються на F-35".

"Що стосується 30 літаків, 40. Тут треба розуміти, що не всі літаки, які будуть передані Україні, зараз прийдуть в Україну. Деякі з них залишаться в тих центрах, де готують наших пілотів і авіаційний персонал. Це будуть українські літаки, які будуть використовуватись для підготовки наших же пілотів", – сказав він.

Голубцов в цьому контексті додав, що відтак "цифра хай нікого не дивує".

"Є цифра, яка зайде в Україну. Є певна кількість літаків, які будуть зберігатися на безпечних авіабазах, не в Україні, для того, щоб вони тут не були мішенями", – розповів офіцер журналістам.

За його словами, такі винищувані будуть резервом для ЗСУ, зокрема у разі потреби "для заміни несправних літаків, під час проведення регламентних робіт".

"Тобто для того, щоб ми могли постійно мати в операційному складі певну кількість літаків, яка буде відповідати кількості пілотів, які в нас будуть", – розповів Голубцов.

Він додав, що якщо буде більше пілотів, відповідно буде більше літаків F-16 і на території України.

Начальник авіації командування ПС зазначив, що українська сторона має "певну кількість" підготовлених аеродромів.

Аеродроми, на яких зараз зосереджена авіаційна техніка, майже щоночі атакують десятки дронів. Туди летить багато крилатих ракет.

"Є чим відбивати, ми це робити вміємо. Єдине, чого бракує, — ракет. Якщо не буде ракет, немає чим відбиватися"", — сказав Голубцов.

За підрахунками військового, для мінімального активного захисту потрібно щонайменше дві батареї Patriot, дві батареї типу NASAMS, щоб працювати по аеродинамічних цілях, по безпілотниках, а також прикривати сам Patriot від них. І засоби безпосереднього прикриття, зенітно-гарматні установки типу Gepard. Також є так званий пасивний захист — огорожі, технічні засоби руху, щоб не проникла диверсійна група.

Наразі відома цифра літаків, які зайдуть у першу чергу у цьому році.

"Ми знаємо, скільки зайде наступного року. Ці плани є. Якщо десь прозвучав 28 рік… Він прозвучав сьогодні, завтра може прозвучати 27-й, потім 26-й", – сказав Голубцов.

Бригадний генерал додав, що наразі невідомо, яка кількість F-16 буде обіцяна Україні у більш віддаленій перспективі, і це може бути "плюсом", оскільки з кожною конференцією членів авіаційної коаліції Київ отримує "більш позитивні прогнози, більш реальні цифри, більше інформації, яка нам дозволяє цей процес зробити планомірним".

Нагадаємо, що навчені фахівці з обслуговування F-16 вже почали повертатися в Україну. Це підтвердили офіційно в Повітряних силах ЗСУ.

Також повідомлялось, що перша група українських льотчиків вже завершила навчання на бойових літаках F-16 на військовій базі в Аризоні, що в Сполучених Штатах Америки.

Також в Україну вже прибув перший іноземний інструктор з оперативного використання бойових літаків F-16, які незабаром мають передати країни-партнери. Це перший офіцер льотного складу Військово-повітряних сил Греції.

Що відомо про винищувачі F-16 для України

У кінці березня міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Україна має отримати західні винищувачі F-16, згідно з раніше встановленими планами та графіками.

До Румунії 17 квітня вже прибули три багатоцільових винищувачі F-16 на яких навчатимуться українські пілоти.

Також варто додати, що українські пілоти, які навчаються на бойових літаках F-16 у Данії та Сполучених Штатах, вже відпрацьовують завдання, які перед ними стоятимуть в Україні, зокрема – удари по шахедах та ракетах.

Відзначимо, що коаліція винищувачів передасть Україні "значну кількість" бойових літаків F-16. Вони будуть оснащені найновішим озброєнням та зможуть бити за лінією фронту.

Проте за словами президента Володимира Зеленського, Україна потребує щонайменше 120-130 винищувачів F-16. Це дозволить повністю контролювати небо.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: