fbpx
Сьогодні
16:29 09 Чер 2024

Українські дослідники станції "Академік Вернадський" розповіли цікаві факти про Південний океан

Фото: Анна Торгоненко / НАНЦ

Українські науковці з антарктичної дослідницької станції "Академік Вернадський" пояснили, чому не всі знають про існування Південного океану, та розповіли про нього кілька цікавих фактів.

Про це пише Рубрика, посилаючись на Фейсбук Національного антарктичного наукового центру.

Дослідники зазначають, що про існування Південного океану нерідко люди дізнаються саме з дописів на їхній сторінці.

І це дивує читачів, адже зазвичай у школі розповідають про чотири океани:

  • Тихий,
  • Атлантичний,
  • Індійський,
  • Північний Льодовитий.

В НАНЦ виокремлення Південного океану називають "детективною історією".

Південний океан

Фото: ВВС

"Із визнанням Південного океану відбулася ціла детективна історія. Вперше на світовому рівні – Міжнародною гідрографічною комісією – він був виділений ще 1937 року. Однак 1953-го це рішення призупинили, бо міжнародна спільнота не дійшла згоди, як же окреслити його північну межу.

2000 року Міжнародна гідрографічна комісія знову визнала Південний океан (у межах 60° південної широти), однак це рішення не було ратифіковано", – пояснюють полярники.

І лише 2021 році про визнання Південного океану оголосило Національне географічне товариство США – одна з найавторитетніших наукових організацій світу.

Південний океан

Виокремлення цього океану передбачало:

  • зміни шкільної програми,
  • позначення його на мапах,
  • інших продуктах National Geographic тощо.

Цікаві факти про Південний океан

  • Він має тільки один берег – південний. Це власне берегова лінія Антарктиди.
Південний океан

Фото: Анна Торгоненко / НАНЦ

"Роль північного берега виконує Антарктична конвергенція або ж Антарктичний полярний фронт. Його утворює Антарктична циркумполярна течія (вона ж Течія західних вітрів), яка йде за годинниковою стрілкою та утворює замкнене коло довкола Антарктиди.

Хоч цей берег не твердий, він доволі надійно відокремлює холодну водну масу Південного океану від тепліших вод Атлантичного, Індійського та Тихого океанів", – розповідають полярники.

  • Він четвертий за розміром на планеті. Його площа становить понад 20,3 мільйона кілометрів квадратних, а найбільша глибина – понад 8 тисяч метрів.
  • Попри суворий клімат (температура води коливається від -2 до +10°С), там вирує життя: від різноманітних водоростей, безхребетних і ракоподібних до риб, птахів та ссавців.
Південний океан Антарктида

Фото: Sardtravel

Приміром, антарктичний криль вважається найчисленнішими видом на Землі, його біомасу оцінюють у середньому в 500 мільйонів тонн. Вилов антарктичного крилю здійснюють лише п'ять країн світу, Україна – одна з них.

"Навіть до повномасштабного вторгнення вилов українських рибалок у Південному океані перевищував вилов у наших акваторіях. На початку ж цього року судна під прапором України тільки крилю добули 13 578 тонн, тоді як промислові рибалки у водоймах України – 1261 тонну водних біоресурсів", – наводять полярники дані Держагентства з розвитку рибного господарства.

Довідка

8 червня – Всесвітній день океанів (англ. World Oceans Day) – всесвітній день боротьби за збереження біорізноманіття мешканців морських глибин і стабільну екологічну ситуацію в океанах.

Відзначати всесвітній день океанів було запропоновано на міжнародному Саміті Землі 1992 року в Ріо-де-Жанейро (Бразилія). У цей день співробітники багатьох зоопарків, акваріумів, дельфінаріїв координують свої зусилля, щоб боротися за збереження біорізноманіття мешканців морських глибин і стабільну екологічну обстановку.

У грудні 2008 року Генеральна Асамблея Організації Об'єднаних Націй ухвалила (резолюція 63/111, параграф 171) починаючи з 2009 відзначати свято офіційно 8 червня.

Цей день нагадує, що Світовий океан – запорука розвитку і подальшого існування людської цивілізації, його простори – арена світової торгівлі. Роль Світового океану в регулюванні клімату є системоутворювальною, а його води – одні із головних поглиначів вуглекислого газу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: