fbpx
Сьогодні
17:31 03 Чер 2024

Цьогоріч кількість вступників на магістратуру та аспірантуру стала рекордною й перевищує 200 тисяч осіб, – МОН

У Міністерстві освіти стривожені тим, що цьогоріч багато чоловіків старшого віку подали заяви на вступ до магістратури та аспірантури. Там вважають, що освіта не має бути способом уникання конституційного обов'язку.

Про це сказав заступник міністра освіти Михайло Винницький в етері телемарафону, цитує Рубрика.

Він розповів, що цьогоріч кількість вступників на магістратуру та аспірантуру стала рекордною, перевищивши 200 тисяч людей. За його словами, це майже вдвічі більше, ніж зазвичай, адже зазвичай на складання відповідних іспитів подають заяви 110-120 тисяч українців.

Винницький каже, що серед тих, хто подав заяви, «величезна кількість чоловіків старшого віку, які, вочевидь, мають свої причини» вступити до закладів вищої освіти. Саме через це, за його словами, «дещо тривожно».

«Освіта не має бути засобом уникання конституційного обов'язку, тому цього року буде жорстка система відбору», — заявив заступник міністра.

Своєю чергою заступник міністра освіти та науки Андрій Вітренко під час брифінгу в Медіацентрі Україна-Укрінформ сказав, що змінення ліцензійних умов для збільшення місць в магістратурі та аспірантурі, через велику кількість охочих вступити на ці рівні освіти, не передбачається.

"Що стосується збільшення кількості місць, то цього не буде. Тому що вони лімітовані ліцензійними умовами (провадження освітньої діяльності – ред.), тобто від місткості ліцензії в кожному закладі вищої освіти є певна кількість місць. На ліцензійний обсяг впливає велика кількість чинників, у тому числі та матеріально-технічна база закладів освіти, наявність педагогічних, науково-педагогічних працівників. Перегляду ліцензійних вимог зараз не буде відбуватися, незалежно від попиту, інших обставин. Освітня сфера ніколи не буде допомагати тим людям, які використовують різні способи для того, щоб не виконувати свої конституційні обовʼязки", – сказав Вітренко.

Як повідомлялося, реєстрація на вступні випробування в магістратуру та аспірантуру тривала з 7 по 29 травня.

За даними УЦОЯО, у 2023 році в основній і додатковій сесіях ЄВІ взяли участь понад 84 тисячі осіб. У межах ЄФВВ (єдине фахове вступне випробування для низки спеціальностей – ред.) було створено умови для складання іспитів для понад 41 тисячі потенційних магістрів, серед яких майже 7 тисяч вибрали для проходження по два тести.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: