fbpx
Сьогодні
12:03 30 Тра 2024

Україна отримає від Швеції два літаки РЛС ACS890

Швеція надасть Україні два літаки РЛС ACS890, які увійдуть до нового пакету допомоги.

Про це повідомив прес-секретар прем'єр-міністра Швеції Том Самуельссон, пише Рубрика з посиланням на його Twitter.

Так, за його словами, Швеція 29 травня оголосила про свій найбільший пакет військової допомоги Україні у розмірі 1,16 мільярда євро.

"У пакет входять два літаки повітряного спостереження та управління (ACS890), які допомагають Україні ідентифікувати цілі на великій відстані", – розповів він.

Зокрема, прем'єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон 29 травня передав літак безпосередньо послу України у Швеції.

Що відомо про літаки ASC 890

Літак ASC 890 надасть Україні абсолютно нові можливості повітряної радіолокаційної розвідки та бойового керування цілями в повітрі та на морі.

Також збільшаться можливості України щодо виявлення та боротьби з цілями на значних відстанях.

Літак ASC 890 Швеції

Фото: flickr.com

Ці технології на літаку означають, що у ДРЛВ є здатність розрізняти об'єкти та кораблі краще, ніж у традиційного радара.

Імовірно, прямого використання цих літальних апаратів над територією Україні не буде через загрозу ураження, однак вони зможуть виконувати польоти у повітряному просторі прикордонних країн.

Нагадаємо, що Уряд Швеції домовився про створення трирічної рамкової програми військової підтримки України на 2024-2026 роки на загальну суму 75 млрд шведських крон (понад 6 млрд євро).

Ці кошти витратять на довгострокові пожертви додаткового військового спорядження та закупівлю нового для прямого постачання в Україну.

Тоді шведський прем'єр наголосив, що його країна підтримуватиме Україну "стільки, скільки потрібно". Загалом від початку повномасштабного вторгнення рф у лютому 2022 року Швеція надала Україні 43,5 мільярда шведських крон (близько 4,13 мільярда доларів) допомоги.

Окрім того, Україна отримала дозвіл від Швеції бити по російській федерації тією зброєю, яку їй передав Стокгольм.

Проте , оскільки Україна на цей час зосереджена на впровадженні літаків F-16, то країни-члени коаліції протиповітряної оборони закликали Швецію зачекати з постачанням Україні літаків-винищувачів JAS 39 Gripen.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: