fbpx
Сьогодні
20:44 30 Тра 2024

Tabletki.ua поки не забороняють: Кабмін відповів на петицію щодо постанови припинення бронювання ліків

Фото: alexraths/Depositphotos

Уряд вирішив доопрацювати проєкт постанови, що передбачала заборону роботи маркетплейсів і прайс-агрегаторів, які бронюють ліки, показують їхню наявність та вартість.

Про це мова йде у відповіді на петицію, яку ініціював співзасновник сервісу Tabletki.ua Євген Муравщик.

Варто зауважити, що звернення набрало понад 30 тисяч підписів та отримало відповідь Кабінету міністрів.

"Підтримуючи електронну петицію, ураховуючи суспільний інтерес до питань, порушених в ній, повідомляю, що проєкт акта буде доопрацьований", зазначили у відповіді на петицію.

Уряд вирішив доручити МОЗ та Держлікслужбі зібрати пропозиції щодо можливостей розміщення інформації про наявність та ціни медикаментів на різних порталах.

Що передувало

Нагадаємо, що проєкт відповідної постанови Кабміну 18 квітня опублікували на сайті Держлікслужби. Там мова йде про те, що "розміщення пропозицій щодо продажу лікарських засобів за попереднім замовленням споживача може здійснюватися винятково на вебсайті ліцензіата", тобто конкретної аптеки, а не маркетплейса.

Така постанова потрібно державі, щоб регулювати фармацевтичний бізнес і виконати зобовʼязання про регуляцію у сфері охорони здоровʼя перед ЄС, вважає директор з маркетингу мережі аптек "Подорожник" В'ячеслав Сауц, передає Forbes.

Ініціатива викликала неоднозначну реакцію: багато українців підписали петицію з проханням не забороняти діяльність сервісу Tabletki.ua та аналогічних порталів.

Автор звернення Євген Муравщик заявив, що скандальна норма постанови порушує права споживачів на інформацію та призведе до подальшої монополізації аптечного ринку. У разі заборони їхніх платформ постраждає конкуренція на ринку — ціни зростуть, а великі аптеки отримають перевагу над меншими.

Нагадаємо, міністр охорони здоровʼя Віктор Ляшко повідомив, що Міністерство охорони здоров'я має намір поширити проєкт мобільних аптечних пунктів на всі області.

Також повідомлялось, що на Донеччині та в окремих прикордонних районах Сумщини стартував пілотний проєкт, завдяки якому відтепер мешканці прифронтових територій зможуть придбати ліки через контакт-центр "Укрпошти" з безплатною доставкою.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: