fbpx
Сьогодні
11:52 28 Тра 2024

В Ірландії закриються десятки центрів для українських біженців: що відомо

Фото: social.com.ua

В Ірландії планують закрити десятки центрів розміщення українських біженців: чимало готелів та громадських об'єктів, де селили українців, повернуть для місцевого використання.

Про це заявив прем'єр-міністр країни Саймон Гарріс, повідомляють breakingnews.ie та irishtimes.com.

Як зазначають у виданні, в Ірландії незабаром закінчаться майже 70 контрактів на розміщення українських біженців. Мова йде про готелі та інші громадські об'єкти, які використовували як житло для українців, що втекли від великої війни. Їх повернуть для місцевого користування.

"У графстві Керрі ми змогли повернути в експлуатацію два готелі, які використовувалися для мігрантів. Є 68 контрактів, які зараз використовуються для розміщення українців і які не будуть залучені найближчим часом. Ми бачимо, що багато готелів та інших об'єктів повертаються до їхніх громад", – сказав очільник уряду.

У Департаменті інтеграції зауважили, що найближчим часом закриється значна кількість місць, де розміщувалися українські біженці. Зміни пов'язані із тим, що запровадження нової політики надання житла лише на 90 днів сприяє звільненню місць.

У відомстві також повідомили, що біженці щодня виїжджають із наданого житла, щоб самостійно влаштуватися. Переїзди біженців на нове місце проживання із центрів, з якими влада припинить контракти, хочуть запланувати на літні місяці, щоб мінімізувати вплив на навчання дітей у школах.

Варто нагадати, що з 14 березня в Ірландії змінили програму допомоги новоприбулим біженцям з України.

Розміщення коштом держави надається лише упродовж 90 днів, а не безстроково, як раніше, а на цей період виплати складають 38,80 євро тиждень на дорослого, а не 220 євро на тиждень. Після виїзду з державного житла виплати збільшують.

В останні місяці кількість українських біженців, які прибувають до Ірландії, різко скоротилася. Зокрема, у лютому щодня прибували 25 людей на день, тоді як у грудні 2023 року – в середньому 70 людей. З державного житла у лютому виїжджали 37 осіб на день.

Нагадаємо, для того, щоб уникнути надмірного навантаження на муніципалітети та зберегти високий рівень надання послуг і пільг, норвезький уряд вирішив вчергове обмежити фінансову допомогу вимушеним переселенцям з України.

Окрім того, деякі країни вирішили виплачуватимуть українцям, що виїхали за кордон, тікаючи від російської агресії, до 5300 євро за дострокове повернення додому. Суми та умови виплат "за виїзд" відрізняються у різних країнах.

В Ірландії – програма виїзних виплат перебуває у розробці. Суми поки що не вказані. При цьому в уряді Ірландії зазначають, що фінансова допомога розрахована на тих українців, у яких залишилося житло на Батьківщині.

На думку ірландської влади, повернутися таким людям заважають зокрема фінансові труднощі, у зв'язку з чим їм і хочуть допомогти.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: