fbpx
Сьогодні
09:00 28 Тра 2024

Президент України відвідає Португалію та Бельгію

Фото: РБК-Україна

Глава держави Володимир Зеленський планує у вівторок 28 травня здійснити візит до Бельгії. Також в адміністрації президента Португалії повідомляють, що у вівторок, 28 травня, країну з офіційним візитом відвідає президент України Володимир Зеленський.

Про це повідомляють Agence France Presse та в адміністрації президента Португалії, передає Рубрика.

У Португалії в програмі зустріч українського глави держави з:

  • його колегою Марселу Ребела де Соузою,
  • також з прем'єр-міністром Португалії Луїшем Монтенегру.

Сторона-господар має намір "підтвердити відданість територіальній цілісності та суверенітету України і надати політичну, військову, гуманітарну та фінансову підтримку".

На приїзд Зеленського чекають і в Бельгії. Там про це говорить національний мовник VRT. У Брюсселі Президента прийматиме король Бельгії Філіп І, після чого запланована розмова з очільником уряду Александром де Кроо та міністром оборони Людівіном Дендондером. Йтиметься про підписання двосторонньої безпекової угоди.

Як пише AFP, Зеленський прилетить до Брюсселя в межах турне кількома європейськими країнами з метою заручитися підтримкою.

Нагадаємо, 27 травня Зеленський відвідав Іспанію.

Зокрема, йому організували прийом у короля Філіпа VI та зустріч із головами палат і фракцій іспанського парламенту.

Сторони також підписали безпекову угоду, а Мадрид оголосив про новий пакет військової допомоги для Києва.

Безпекові угоди

Нагадаємо, 12 липня 2023 року на полях саміту НАТО у Вільнюсі лідери країн G7 погодили Спільну декларацію про підтримку України. У документі йшлося, зокрема, про роботу над конкретними двосторонніми довгостроковими зобов'язаннями та домовленостями у сфері безпеки.

У січні Президент Володимир Зеленський затвердив склад делегації для переговорів про гарантії безпеки для України. Згідно з указом глави держави, очолив делегацію керівник ОП Андрій Єрмак.

Станом на сьогодні Україна вже підписала двосторонні безпекові угоди з дев'ятьма державами, а саме: Великою Британією, Німеччиною, Францією, Данією, Канадою, Італією, Нідерландами, Фінляндією, Латвією.

Загалом До цієї ініціативи долучилися 32 країни. Велика Британія стала першою країною, яка уклала остаточну угоду.

Наразі Україна та Швеція розпочали переговори щодо укладення двосторонньої безпекової угоди. А також Київ та Варшава 24 травня розпочали офіційні перемовини щодо тексту угоди про гарантії безпеки між державами.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: