fbpx
Сьогодні
20:59 28 Тра 2024

Громадськість вимагає від депутатів заборонити РПЦ і деколонізувати назви населених пунктів

Невідкладно ухвалити закон про заборону діяльності в Україні Російської православної церкви і постанову про перейменування понад 330 населених пунктів вимагають від Верховної Ради українські громадські організації та рухи.

Про це йдеться у спільній заяві, оприлюдненій 28 травня, пише Рубрика.

Законопроєкт №8371 і проєкт постанови №11188 підтримані профільними парламентськими комітетами, але не виносяться на пленарні засідання через блокування керівництвом парламенту і фракції «Слуга народу». На думку заявників «такі дії партії влади є обурливими і не можуть мати виправдань».

Законопроєкт №8371 передбачає заборону діяльності РПЦ, позбавляє права користуватися державним і комунальним майном релігійні організації, які не розірвуть свій зв'язок із Москвою, а також спрощує переходи православних громад з московської церкви в українську.

РПЦ «є потужним інструментом пропаганди «русского міра» і серйозною загрозою національній безпеці держави» – відзначають автори заяви.

За даними Київського міжнародного інституту соціології 63% українських громадян виступають за повну заборону церкви московського патріархату в Україні, ще 20% – за значне обмеження її діяльності.

Однак, заявляють громадські організації, керівництво монобільшості не зважає ні на думку українського народу, ні на резолюцію  Парламентської Асамблеї Ради Європи, що закликає «ставитися до Патріарха Кирила та ієрархії Російської Православної Церкви як до ідеологічного продовження режиму Володимира Путіна, який є співучасником воєнних злочинів та злочинів проти людяності, вчинених від імені Російської Федерації та ідеології "русского мира"».

«Аналогічна ситуація склалася з очищенням України від російських назв і символів», – ідеться далі в заяві. Проєкт постанови №11188 «передбачає перейменування понад 330 міст, сіл, селищ і районів і є підсумком багатомісячної роботи за участі Українського інституту національної пам'яті, Комісії зі стандартів державної мови, місцевих громад та академічних інститутів. Хоча закон зобов'язував парламент ухвалити відповідні рішення до 27 квітня 2024 року, керівництво правлячої фракції блокує і це рішення».

Громадські організації та рухи вимагають від керівництва парламенту та правлячої більшості «припинити блокування деколонізаційних  рішень, винести на найближчий пленарний тиждень і ухвалити в цілому законопроєкт №8173 і проєкт постанови №11188».

Заявники закликали кожну парламентську фракцію та групу «публічно підтримати ці законопроєкти і домагатися їх невідкладного розгляду», а медіа і лідерів громадської думки «сприяти максимальному висвітленню ситуації, донесенню до українського народу інформації про позицію кожної фракції і кожного депутата».

Заяву підписали Рух "Простір свободи", Мережа захисту національних інтересів України "АНТС", Ініціатива "Деколонізація. Україна", Фундація Регіональних Ініціатив, ГО «Український світ», волонтерські та ветеранські спільноти – «InformNapalm», «Українське об'єднання Мрія» та інші, – загалом понад два десятки організацій та рухів.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: