fbpx
Сьогодні
12:16 28 Тра 2024

Естонія запропонувала збільшити підготовку українських військових в Євросоюзі до 100 тисяч

English version here

Фото: CAF with Ukraine

Кількість українських військових, яких навчають у рамках європейської місії EUMAM, потрібно збільшити до 100 тисяч осіб.

Про це заявив міністр оборони Естонії Ханно Певкур, повідомляє ERR.

Як нагадав очільник естонського оборонного відомства, Європейський Союз обіцяв підвищити підготовку в EUMAM з 40 до 60 тисяч осіб, та висловив сподівання, що це буде зроблено.

Однак Певкур упевнений, що цього недостатньо через посилення тиску російської армії.

Як зазначив міністр, необхідно "рухати до кількості місії у 100 тисяч українських військовослужбовців".

Певкур також заявив, що завдання Євросоюзу полягає не в тому, щоб вести переговори та обговорювати, чого хоче путін, а в тому, щоб допомогти Україні та надати все необхідне для перемоги. З його слів, партнери мають дозволити ЗСУ використовувати західне озброєння, у тому числі й для ударів територією РФ.

"Україна має свої дрони, які вражають цілі в глибокому тилу ворога, за понад тисячу кілометрів від лінії фронту. Я, звичайно, щиро сподіваюся, що всі країни, які надають допомогу, дадуть і свій дозвіл.

Це не нормально, що Росія завдає ударів по Україні з великої відстані, а українці змушені воювати з однією рукою, зав'язаною за спиною", підкреслив очільник оборонного відомства.

За словами міністра оборони Естонії, російська федерація використовує всі можливості, щоб назвати ескалацією будь-які постачання озброєнь Україні.

"Був час, коли всі говорили, що відправка танків – це ескалація. Виявилося, що це не так. Передача Storm shadow або Scalp, передача F-16 – ескалація, але це теж не так.

Росія, звичайно, використовує всі можливості, щоб назвати ескалацією нові постачання озброєнь. Однак це не так. Це допомагає Україні боротися за свою країну та за свій народ", – заявив Певкур.

Нагадаємо, 28 травня, у Брюсселі відбудеться засідання міністрів оборони країн Євросоюзу, на якому говоритимуть про підтримку України з боку ЄС та підіб'ють підсумки різних поточних військових ініціатив.

Що відомо про місію EUMAM

У жовтні 2022 року Рада міністрів ЄС із закордонних справ на засіданні у Люксембурзі ухвалила формальне рішення про започаткування Військової тренувальної місії ЄС для допомоги Збройним силам України.

EUMAM Ukraine діятиме на території кількох європейських держав, її оперативний штаб, який координуватиме діяльність місії на стратегічному рівні, розташовуватиметься у приміщенні Європейської служби зовнішніх дій у Брюсселі.

Мандат місії розрахований на два роки, передбачено обсяг фінансування 106,7 мільйона євро. Місія буде відкритою для участі третіх країн.

На початку листопада 2023 року Рада Європейського союзу ухвалила рішення надати додаткове фінансування для навчання військовослужбовців Збройних сил України. Фінансування буде збільшено на 194 мільйони євро, і загалом становитиме 255 мільйонів євро.

Варто нагадати, що близько 40 тисяч українських військових уже пройшли підготовку у країнах Європи у рамках місії EUMAM.

Окрім того, у рамках місії ЄС з надання військової допомоги Україні до кінця літа поточного року пройдуть підготовку на території країн-членів Європейського Союзу 60 тисяч українських військовослужбовців.

Зараз участь у підготовці українських військових у межах EUMAM Ukraine беруть 24 країни ЄС та Норвегія. Це найбільша місія за всю історію ЄС.

Загалом станом на 21 листопада 2023 року інтенсивну підготовку в навчально-тренувальних центрах понад 30 країн-партнерів завершили більш ніж 100 тисяч військовослужбовців Збройних сил України.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: