fbpx
Сьогодні
10:59 27 Тра 2024

Довбик став найкращим бомбардиром чемпіонату Іспанії: випередив основного конкурента на один гол

Фото: ВВС

Український 26-річний футболіст Артем Довбик – найкращий бомбардир сезону в чемпіонаті Іспанії. Це звання нападник виборов після завершення останнього туру, в якому зіграли усі його конкуренти. Спортсмен повторив рекорд Андрія Шевченка.

Про це пише "Суспільне спорт", передає Рубрика.

Довбик, який проводив перший сезон в іспанській Ла Лізі, у складі "Жирони" забив 24 голи за сезон – і випередив основного конкурента, норвежця Александер Серлота з "Вільярреал", лише на один забитий м'яч. Замкнули топ-3 одразу два гравці, у яких по 19 голів.

Найкращі бомбардири чемпіонату Іспанії (сезон 2023/24):

  • Артем Довбик ("Жирона") – 24 голи
  • Александр Серлот ("Вільярреал") – 23 голи
  • Джуд Беллінгем ("Реал") та Роберт Левандовські ("Барселона") – по 19 голів

Вирвати перемогу в боротьбі за найкращого бомбардира сезону Довбику вдалося завдяки хет-трику в останньому турі – українець забив три голи та обійшов Серлота, який за тур до того відзначився покером (чотири голи). В останньому турі норвежець зазнав травми та завершив без гольових дій.

Що означає перемога Довбика у боротьбі за найкращого бомбардира:

  • Артем виграв "трофей Пічічі" для найкращого бомбардира чемпіонату Іспанії. Він став першим українцем та першим гравцем "Жирони", що завоював цей трофей.
  • Найбільше разів в історії найкращим бомбардиром чемпіонату Іспанії ставав Ліонель Мессі – 8 разів. За останні 15 років цю нагороду вигравали лише Мессі, Кріштіану Роналду, Луїс Суарес, Карім Бензема та Роберт Левандовські.
  • Довбик – другий українець в історії європейських топ-5 чемпіонатів, що став найкращим бомбардиром за підсумками сезону. Першим був Андрій Шевченко у чемпіонаті Італії за "Мілан" (сезони 1999/00 та 2003/04).
  • 24 голи Довбика – повтор рекорду результативності для українців у топ-5 європейських чемпіонатів. Стільки ж забивав Шевченко у трьох сезонах за "Мілан" (двічі ставав найкращим бомбардиром чемпіонату Італії).

Як розподілилися голи Довбика за сезон:

  • 32 гольові дії – 24 голи та 8 асистів.
  • Реалізував 7 пенальті, 6 разів забив головою, більшість голів – лівою ногою.
  • Найдовша гольова серія – 5 матчів поспіль (березень-травень 2024). Оформив два хет-трики та три дублі за сезон.

У цьому столітті в чемпіонаті Іспанії найкращий бомбардир лише двічі забивав менше за сезон – минулого року Роберт Левандовські виграв "Пічічі" з 23 голами, а у сезоні 2001/02 Дієго Трістан ("Депортиво") забив 21 гол за сезон.

Найкращі бомбардири у європейських топ-5 лігах (сезон 2023/24)

  • Чемпіонат Німеччини: Гаррі Кейн ("Баварія" / Англія) – 36 голів
  • Чемпіонат Франції: Кіліан Мбаппе (ПСЖ / Франція) – 27 голів
  • Чемпіонат Англії: Ерлінг Голанд ("Манчестер Сіті" / Норвегія) – 27 голів
  • Чемпіонат Італії: Лаутаро Мартінес ("Інтер" / Аргентина) – 24 голи
  • Чемпіонат Іспанії: Артем Довбик ("Жирона" / Україна) – 24 голи

Довідка

Артем Довбик (народився 21 червня 1997, Черкаси, Україна) — український футболіст, нападник іспанської "Жирони" та збірної України.

Закінчив школу у Черкасах школу № 2. Навчався в ННІ фізичної культури, спорту та здоров'я Черкаського національного університету ім. Б. Хмельницького. Займатися футболом Артем починав у рідних Черкасах, виступав за шкільну команду, брав участь в іграх турніру "Шкіряний м'яч". Потім продовжив навчання в місцевій СДЮШОР, де його першим тренером став Олексій Якович Блоха. Пізніше продовжив займатися з іншим наставником — Сергієм Івановичем Сергієнком. У складі команди своєї спортшколи брав участь в іграх дитячо-юнацької футбольної ліги України.

27 липня 2014 року Довбик підписав контракт з "Черкаським Дніпром",влітку 2015 року Довбик підписав річний контракт з дніпропетровським "Дніпром".

А 23 травня 2017 року Довбик уперше отримав запрошення до національної збірної України.

6 серпня 2023 року Артем Довбик підписав 5-річний контракт з іспанською "Жироною". За українського нападника клуб заплатив 7 мільйонів євро, що стало трансферним рекордом "Жирони".

Нагадаємо, що 26 березня у фінальному матчі плейоф відбору до Євро-2024 збірна України перемогла команду Ісландії: у польському Вроцлаві на стадіоні "Тарчинський Арена Вроцлав" поєдинок завершився з рахунком 2:1. Так збірна України отримала путівку на Євро-2024.

Рубрика:
Спорт Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: