fbpx
Сьогодні
16:12 23 Тра 2024

Через відключення повітряної лінії живлення ЗАЕС знову на межі блекауту

Фото: DEFENSE EXPRESS

23 травня одна з двох повітряних ліній, яка живить Запорізьку атомну електростанцію, відключилася. У разі відмови останньої, на ЗАЕС станеться черговий блек-аут.

Про це повідомляє пресслужба НАЕК "Енергоатом", пише Рубрика.

"Сьогодні, 23 травня 2024 року, о 13:31 відключилася зовнішня повітряна лінія ПЛ-750 кВ "Дніпровська", що з'єднує тимчасово окуповану Запорізьку АЕС з Об'єднаною енергосистемою України", зазначили у повідомленні.

На цей час найбільша АЕС Європи зʼєднана з українською енергосистемою лише однією лінією електропередачі ПЛ-330 кВ "Запорізька ТЕС — Феросплавна".

У компанії уточнили, що у разі відмови цієї лінії на ЗАЕС станеться черговий повний блекаут, що є важким порушенням умов безпечної експлуатації станції й загрожує розвитком аварії.

"Від початку російської окупації Запорізька АЕС уже пережила вісім повних блекаутів та один частковий – із запуском аварійних дизель-генераторів і систем безпеки. Їхня відмова загрожує розвитком ядерної та радіаційної аварії", додали в "Енергоатомі".

Останні події на ЗАЕС

Нагадаємо, що Запорізька АЕС є найбільшою атомною електростанцією в Європі. Вона була окупована у перші тижні повномасштабного вторгнення Росії.

Росіяни перетворили ЗАЕС на військовий об'єкт, розмістивши там солдатів та техніку. Також окупанти замінували територію станції. На АЕС працює український персонал, хоча росіяни прислали своє так зване "керівництво" з Москви. Також на ЗАЕС перебуває моніторингова місія МАГАТЕ.

Нещодавно, 6 травня, міністр енергетики України Герман Галущенко назвав абсурдом намагання запустити тимчасово окуповану Запорізьку атомну електростанцію російським персоналом.

Адже на окупованій росіянами Запорізькій АЕС немає ліцензованого персоналу для запуску її в роботу, а самодіяльність російських фахівців на станції може призвести до ядерного інциденту. 

Своєю чергою Росія оприлюднила перші плани перезапуску Запорізької АЕС. Його деталі містяться в офіційному документі, поданому російським урядом до Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) 14 травня 2024 року. Документ розкриває плани будівництва великої насосної станції, призначеної для постачання води на атомну станцію.

Нагадаємо, Генеральна конференція Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) схвалила резолюцію щодо негайного повернення Запорізької атомної електростанції під повний контроль України.

Радбез ООН поклав на росію всю відповідальність за інциденти на ЗАЕС, а Україна відкинула її "божевільні звинувачення".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: