fbpx
Сьогодні
09:57 14 Тра 2024

Взяти на себе тилові функції ЗСУ: Естонія розглядає можливість відправки військ в Україну

English version here

Військові Естонії. Фото: Збройні сили Естонії

Радник президента Естонії з питань національної безпеки Мадіс Ролл заявив, що естонський уряд розглядає можливість відправки військ на захід України, щоб взяти на себе тилові функції ЗСУ.

Про це повідомляє Breaking Defense, передає Рубрика.

"Уряд Естонії серйозно обговорює можливість відправки військових на захід України, щоб взяти на себе непрямі "тилові" функції від українських військ та звільнити їх для операцій на фронті", – повідомив радник.

За його словами, уряд наразі проводить аналіз потенційного кроку.

Хоча Естонія віддає перевагу будь-якому такому кроку в рамках повноцінної місії НАТО, він не виключив можливість того, що доведеться діяти в складі меншої коаліції.

"Обговорення тривають. Ми повинні розглядати всі можливості. Не виключено, що країни НАТО, які виступають проти такого кроку, змінять свою думку з часом", – зазначив Ролл.

Коментарі Ролла з'явилися після того, як керівник сил оборони Естонії генерал Мартін Герем минулого тижня розповів Breaking Defense, що декілька місяців тому в армії велися дискусії щодо відправки військових на захід України для виконання таких завдань, як:

  • медичне обслуговування,
  • матеріально-технічне забезпечення,
  • протиповітряна оборона деяких міст на заході України.

Нагадаємо, президент Франції Еммануель Макрон не виключає відправлення військ до України, якщо росія прорве оборону та буде запит від Києва.

Ініціатива Макрона щодо відправки військ в Україну

Раніше французький лідер Еммануель Макрон заявив про можливість введення війська на територію України. Це викликало дискусію серед союзників України.

Пізніше Франція пояснила, що не йдеться про безпосередню відправку військ для участі в бойових діях. Деякі країни НАТО заявили, що готові розглянути таку можливість. Серед них Литва, Латвія, Естонія та Канада.

Попри це, низка інших країн-членів НАТО вже виступили із заявами, що не розглядають відправлення своїх військ в Україну. Про це сказали у Білому домі США, Німеччині, Великій Британії, Канаді, Іспанії, Чехії, Польщі тощо.

Нещодавно, 2 травня Макрон знову заявив, що не виключає відправлення військ в Україну, оскільки його головна стратегічна мета: росія не може перемогти.

Варто додати, міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс зауважив, що західні країни можуть відправити своїх військових інструкторів до України для навчання. Це може бути першим кроком в ініціативі Макрона.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: