fbpx
Сьогодні
20:22 06 Тра 2024

Зеленський провів телефонні розмови з президентом Польщі та прем’єркою Естонії: про що говорили

Фото: ОПУ

Президенти України і Польщі Володимир Зеленський і Анджей Дуда обговорили кроки для якнайширшого залучення країн Глобального Півдня до майбутнього Саміту миру. Також глава держави провів телефонну розмову з прем'єр-міністеркою Естонії Каєю Каллас.

Про це глава Української держави повідомив у соцмережі Х, передає Рубрика.

Розмова з Дудою

"Провів телефонну розмову з Президентом Польщі Анджеєм Дудою. Подякував за беззастережну підтримку Формули миру та підтвердження участі в інавгураційному Саміті миру у Швейцарії. Обговорили необхідні кроки для якнайширшого залучення країн Глобального Півдня", – зазначив Зеленський.

Він наголосив, що мир буде надійним лише тоді, якщо базуватиметься на справедливих умовах.

"Наш Саміт миру – найкращий шанс цього досягти", – підкреслив Президент.

Телефонна розмова з Каєю Каллас

"Поговорив телефоном із Прем'єр-міністеркою Естонії Каєю Каллас. Подякував за готовність брати участь у Саміті миру у Швейцарії. Розповів про порядок денний інавгураційної зустрічі та спроби Росії перешкодити її успішному проведенню. Поінформував про ситуацію на полі бою та нагальну потребу України в засобах ППО. Ми також обговорили фіналізацію двосторонньої безпекової угоди в межах Вільнюської декларації G7", – написав Зеленський.

Глобальний саміт миру у Швейцарії

Як повідомляла Рубрика, у січні 2024 року Президент України Володимир Зеленський і Президентка Швейцарської Конфедерації Віола Амхерд домовилися про початок підготовки до проведення у Швейцарії Глобального саміту миру на рівні лідерів держав.

Нагадаємо, ще у листопаді 2022 року Зеленський вперше озвучив "формулу миру", яка повинна була б посприяти завершенню повномасштабної війни на справедливих умовах.

Вищезгадану "формулу" обговорять під час Глобального саміту миру, який пройде у Швейцарії. Серед запрошених учасників немає Російської Федерації, але, як відзначав голова Офісу президента Андрій Єрмак, країна-терорист зможе взяти участь в засіданні під час наступних самітів.

Раніше, керівник Офісу президента Андрій Єрмак допустив участь росії в глобальному саміті миру, однак не на першій зустрічі.

Уряд Швейцарії визначився, що 15-16 червня проведе дводенну конференцію високого рівня, спрямовану на досягнення миру в Україні. росія не братиме участь у заході.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: