fbpx
Сьогодні
15:59 25 Кві 2024

рф заветувала проєкт резолюції Радбезу ООН про заборону ядерної зброї в космосі

Російська Федерація в середу 24 квітня наклала вето на проєкт резолюції Ради Безпеки ООН, запропонований Сполученими Штатами та Японією, який закликає всі країни запобігти небезпечним перегонам ядерних озброєнь у космічному просторі.

Про це повідомляє Рубрика з посиланням на сайт  ООН та AP News.

За цю резолюцію проголосувало 13 країн із 15:

  •  Росія виступила проти,
  • Китай утримався

Росія назвала цей захід політизованим і заявила, що він не зайшов досить далеко в забороні всіх видів зброї в космосі.

За словами ООН, резолюція закликала б усі країни не розробляти і не розміщувати ядерну зброю або іншу зброю масового знищення в космосі, заборонену міжнародним договором 1967 року, до якого входили США та Росія, та погодитися з необхідністю перевірки дотримання.

Посол США Лінда Томас-Грінфілд заявила після голосування, що за словами російського диктатора володимира путіна, москва не має наміру розміщувати ядерну зброю в космосі, але вето країни показує, що уряд може щось приховувати.

"Якщо ви дотримуєтеся правил, то чому не підтримуєте резолюцію, яка їх підтверджує? – риторично запитала вона представників російської делегації. – Що ви можете приховувати?"

За словами Томас-Грінфілд:

"Китай продемонстрував, що він радше захищатиме Росію як свого молодшого партнера, ніж глобальний режим нерозповсюдження (ядерної зброї – ред.)".

Пізніше путін заявив, що москва не має наміру розміщувати ядерну зброю в космосі, заявивши, що країна лише розробила космічний потенціал, аналогічний американському.

"Злочинний московський режим не дозволив Раді Безпеки ООН прийняти проєкт резолюції, який закликав усі держави запобігти гонитві озброєнь, зокрема ядерних, у космосі, – написав у соцмережі Х постпред України при ООН Сергій Кислиця. – Це сталося в тому числі й тому, що воєнним злочинцям досі дозволено окупувати місце СРСР як постійного члена Радбезу ООН, незважаючи на щоденні злочини, які вчиняються Москвою".

Раніше ми писали, що глава Сполучених Штатів Джо Байден доручив своїй Адміністрації провести перемовини з Російською Федерацією у питанні щодо можливого випробування ядерної зброї у космосі.

До речі, президент Польщі Андрій Дуда заявив про готовність розмістити ядерну зброю у Польщі.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: