fbpx
Сьогодні
10:49 23 Кві 2024

Через "дискримінацію" угорських компаній Сійярто пообіцяв заблокувати допомогу Україні від ЄС

English version here

Фото nkfih.gov.hu

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто пригрозив блокувати виділення Україні 1,5 млрд євро допомоги від Європейського Союзу через "дискримінацію" угорських компаній.

Про це пише Index, посилаючись на заяву угорського очільника МЗС.

Як зауважив угорського урядовець, "дискримінація угорських компаній в Україні досі не ліквідована". Тому до поки ситуація не зміниться, Угорщина не погодиться на виділення Україні допомоги від ЄС.

"Полювання на відьом проти угорських компаній в Україні не закінчилося справою OTP Bank, оскільки влада країни хоче відкликати місцеві ліцензії на продаж десятків препаратів компанії (Gedeon) Richter", – заявив Сійярто.

Глава МЗС Угорщини нагадав, що його країна вже заблокувала допомогу на суму 500 млн євро.

Міністр зазначив, що лідери ЄС хочуть надати Україні 1,5 млрд євро із Європейського фонду миру для передачі зброї.

Тому Сійярто зажадав від української сторони гарантій того, що "вони припинять і не відновлять полювання на відьом проти угорських компаній, які працюють в Україні".

Раніше угорський глава МЗС заявив, що в Євросоюзі існує "готовність до світової війни" через ситуацію в Україні.

За словами Сійярто, в угорському уряді вважають, що "мирні зусилля, і дипломатія має замінити поставки зброї як єдиний спосіб запобігти подальшим жертвам і руйнуванням".

"Ми, угорці, готові обговорювати всі мирні плани. Але також необхідно чітко усвідомлювати, що мирні конференції можуть бути успішними лише тоді, коли на них будуть присутні всі учасники війни", – сказав він, очевидно маючи на увазі запрошення Росії на Саміт миру у Швейцарії.

Нещодавно схожою заявою відзначився прем'єр Угорщини Віктор Орбан, який звинуватив європейських лідерів у використанні "логіки війни" на тлі повномасштабного російського вторгнення в Україну.

На думку угорського прем'єра, без його влади "Угорщина вже була б по вуха у війні".

"Ми за крок від того, щоб Захід відправив війська в Європу, це воєнний вихор. Брюссель грає з вогнем, те, що робить Брюссель, спокушає Бога", наголошує Орбан.

Що відомо про надання макрофінансової допомоги  Ukraine Facility від ЄС

Нагадаємо, що Україна наступного тижня отримає другий транш з погодженої програми макрофінансової допомоги  Ukraine Facility від ЄС обсягом 1,5 млрд євро. 

Варто зазначити, що у березні цього року Україна вже отримала перший транш обсягом 4,5 млрд євро. 

Як повідомляли, у лютому 2024 року ЄС затвердив регламент програми Ukraine Facility, відповідно до якого обсяг підтримки України від ЄС протягом 2024 – 2027 років становитиме 50 млрд євро.

План для Ukraine Facility – це технічний документ, необхідний для реалізації програми. Кабінет Міністрів ухвалив План 18 березня 2024 року.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: