fbpx
Сьогодні
10:56 21 Кві 2024

Плетенчук розповів про застосування ворогом бойових дельфінів: цей кейс дещо перебільшений

Бойовий дельфін з пристроєм відеофіксації і радіомаяком, Ірак, березень 2003 року. Фото: З відкритих джерел

Умови утримання бойових дельфінів є досить фінансово складними, тому застосування цих тварин насправді є дуже дорогим задоволенням.

Про це в ефірі телемарафону "Єдині новини" заявив речник Військово-морських сил ЗСУ капітан третього рангу Дмитро Плетенчук.

В офіцера запитали, чи є активною складовою дій окупантів застосування бойових дельфінів, а також, що на цих дельфінів начебто чіпляють пояси з мінами.

"Застосування так званих бойових дельфінів – насправді дуже дороге задоволення, і дуже вузьке коло країн може собі взагалі таке дозволити. Насправді трошки перебільшений взагалі весь цей кейс в інфопросторі", – сказав речник.

Капітан зауважив, таких дельфінів там – до десятка.

"І їх тренують як звичайних собак, але вони, мабуть, трошки розумніші за собак. Все, чому фактично їх навчають – це охорона акваторії. Для них це така сама гра, як для собак.

І здебільшого вони призначені для того, щоб просто виштовхати на поверхню підводного диверсанта. Це – основний такий функціонал, який на них покладається", – пояснив Плетенчук.

Офіцер також зазначив, що, звісно, озброїти дельфіна можна і він, не розуміючи, що вбиває людину, може її вбити.

"Але все одно це дуже вузький функціонал. Це насправді дуже специфічна кафедра, для якої потрібні досить фахові спеціалісти. Умови утримання цих тварин так само є досить фінансово непростими. І останнє, що вони зроблять – це повісять на них вибухівку", – вважає Плетенчук.

Що відомо про застосування бойових дельфінів росією

Нагадаємо, ще у жовтні 2022 року для охорони Керченського мосту росія залучила винищувачі, десантні катери, водолазів і, навіть, дельфінів.

Через рік по тому з'явилася інформація, що російська федерація перекинула до військово-морської бази в Новоозерному півострова Крим своїх навчених дельфінів.

За припущенням OSINT-дослідника HI Sutton, дельфінів перекинули в Новоозерне, найімовірніше, для того, щоб захистити цю частину півострова від українських спецпризначенців.

Зауважимо, що тварини здатні:

  • виявити водолаза,
  • відзначити його для військових,
  • навіть завдати людині смертельного удару.

ВМФ росії також може задіяти дельфінів для захисту кораблів від водолазів-мінерів і боротьби з водолазами-розвідниками.

Бойові дельфіниБойовий дельфін на службі ВМС США Фото: U.S. Navy

Також дресовані тварини можуть патрулювати узбережжя з пристроєм відеофіксації й радіомаяком.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: