fbpx
Сьогодні
22:52 21 Кві 2024

Сполучені Штати можуть відправити в Україну додаткових військових радників

English version here

Речник Пентагону генерал Патрік Райдер заявив, що Сполучені Штати Америки розглядають можливість направлення до України кількох додаткових військових радників до посольства в Києві.

Про це пише Рубрика із посиланням на Politico.

За словами речника Пентагону, радники виконуватимуть не бойову роль, а радше консультуватимуть і підтримуватимуть український уряд і військових.

"Протягом цього конфлікту Міністерство оборони переглядало і коригувало нашу присутність в країні відповідно до зміни умов безпеки. Наразі ми розглядаємо можливість направлення кількох додаткових радників для посилення Офісу оборонного співробітництва при посольстві (ODC)", – сказав Райдер у заяві для Politico.

"ODC виконує різноманітні консультативні та допоміжні місії (не бойові), і хоча він складається виключно з персоналу Міністерства оборони, є частиною посольства США і підпорядковується керівнику місії, як і решта посольства", – додав Райдер.

Речник Пентагону відмовився називати точну кількість радників, яких можуть відправити до України з міркувань безпеки.

За словами чотирьох американських чиновників і особи, знайомої з планами, які побажали залишитися анонімними, щоб не розголошувати цю делікатну тему, додатковий контингент підтримуватиме логістику і нагляд за озброєнням, яке США відправляє в Україну.

Новий контингент США також допомагатиме українським військовим з технічним обслуговуванням озброєнь.

Джерела видання зазначили, що кількість американських військових, додатково направлених в Україну, сягатиме до 60 осіб.

За словами співрозмовника Politico, одним із завдань військових радників буде допомога українцям у плануванні технічного обслуговування складного обладнання, наданого США, оскільки влітку очікується посилення бойових дій.

Вони також підтримуватимуть відносно невеликий контингент посольства США в Києві і координуватимуть нові поставки зброї, коли додатковий законопроєкт у Конгресі стане законом і дозволить надати Україні більше зброї та обладнання.

Що відомо про надання допомоги Україні від США

20 квітня Палата представників США схвалила законопроєкт про фінансування допомоги Україні. Ще до завершення голосування за законопроєкт набралася потрібна кількість голосів. За законопроєкт віддали голоси 310 конгресменів, проти ж виступили 112.

"Український" пакет передбачає виділення близько 61 мільярди доларів на допомогу Україні й союзникам і поповнення запасів американської армії, а також містить заклик до адміністрації передати Києву далекобійні ракети ATACMS.

Президент Сполучених Штатів закликав Сенат якнайшвидше схвалити законопроєкт про допомогу Україні.

Своєю чергою Зеленський подякував Конгресу США за ухвалення допомоги Україні, зазначивши, що це рішення зберігає правильний хід історії.

Згодом лідер більшості в Сенаті демократ Чак Шумер повідомив, що у вівторок, 23 квітня, Сенат Сполучених Штатів Америки розгляне законопроєкт про допомогу Україні, який нарешті схвалила 20 квітня Палата представників.

Варто додати, для того, щоб документ набув сили закону, він має бути проголосований обома палатами Конгресу й підписаний президентом США.

Нагадаємо, що напередодні Спікер Палати представників Майк Джонсон представив чотири окремі законопроєкти щодо фінансування допомоги США для України, Ізраїлю, Тайваню, а також інших пріоритетів національної безпеки.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: