fbpx
Сьогодні
19:42 11 Кві 2024

Підсилить захисників: ЗСУ передадуть на фронт партію турелей "Шабля"

Фото: Телеграм / FEDOROV

Міністерство цифрової трансформації передасть на фронт роботизовані платформи "Шабля", які технічно підсилять українських військових

Про це пише Рубрика, посилаючись на Telegram міністра цифрової трансформації Михайла Федорова.

"Продовжуємо розвивати інновації й технологічно підсилювати військових. Зараз у фокусі – роботизовані платформи й РЕБ. Генштаб розподілить та передасть "Шаблі" на найгарячіші ділянки фронту. У партії – три модифікації, вони можуть вести вогонь на відстань від 1,2 км до 2,2 км", – зазначив очільник відомства.

Турель Шабля

Фото: Телеграм / FEDOROV

Федоров додав, що військові активно користуються "Шаблею".

Роботизована турель вже воює у складі батальйону Вовки Да Вінчі, 3 та 5 ОШБр, 110 ОМБр, 123 і 125 ОБрТрО, 81 окремої аеромобільної бригади.

Зі слів Федорова, окупанти називають модуль "Шабля" – "косою смерті".

Турель Шабля

Фото: Телеграм / FEDOROV

"Оборонні інновації – наше майбутнє, нам потрібно і далі розвиватись по цьому треку, інвестувати в них усі ресурси. Це асиметрична відповідь на кількісну перевагу ворога", – наголосив міністр.

Що собою представляє турель "Шабля"

Однією з перших українських роботизованих розробок, яка використовувалася у війні з рф, називають автоматичну турель "Шабля". 

"Шабля" – це унікальна розробка від команди українських інженерів, учасників кластеру Brave1, яка являє собою автоматизований дистанційно-керований вогневий комплекс, призначений для стаціонарної установки на нерухомі об'єкти або спецтранспорт.

Як повідомили в Міноборони, бойовий модуль застосовують для ведення розвідки з метою виявлення цілей на полі бою та ураження живої сили противника, боротьби з легкоброньованою технікою і вогневими позиціями ворога.

Додамо, що у серпні 2023-го цей перший дистанційно-керований бойовий модуль "Шабля" Міністерство оборони допустило до експлуатації. А показували відео роботи цієї роботизованої турелі військові ЗСУ ще минулої весни.

Україна на державному рівні вперше законтрактувала дистанційно-керовані бойові модулі "Шабля" вітчизняного виробництва. Сили оборони вже використовують ці роботизовані турелі на фронті.

Нагадаємо, що починаючи з квітня 2023 року учасники-винахідники кластера оборонних технологій Brave1 отримали на свої розробки $3 млн грантів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: