fbpx
Сьогодні
16:30 11 Кві 2024

В Україні презентували кампанію із захисту журналістів в умовах війни

Фото: ІМІ

В Україні стартувала кампанія Ради Європи "Журналісти мають значення", яка присвячена безпеці українських  журналістів та інших працівників мед.

Про це повідомляє Міністерство культури та інформаційної політики, передає Рубрика.

У чому проблема?

"Українські журналісти та інші співробітники медіа працюють в умовах підвищених ризиків, спричинених триваючою російською агресією. За даними Інституту масової інформації, від початку російського вторгнення в Україні було вбито 74 журналісти, сотні медіа зникли назавжди, тисячі медійників постраждали від прямих фізичних погроз, обстрілів, цифрових атак та інших загроз. Журналісти відіграють ключову роль у кризових ситуаціях, поширюючи критично важливу інформацію і забезпечуючи прозорість та підзвітність влади. Однак ця незамінна роль супроводжується значними ризиками, особливо в зонах бойових дій, де межі між цивільними особами та військовими можуть розмиватися, ставлячи журналістів у вразливе становище", — розповіла Ганна Красноступ, яка виконуватиме обов'язки координаторки кампанії "Журналісти мають значення".

Медіа відіграють важливу роль у забезпеченні публічного дискурсу суспільства. Безперечні й права журналістів на безпеку та свободу вираження поглядів.

Наразі існує нагальна потреба у вирішенні багатогранних викликів, що існують для всіх працівників сфери медіа. Це передбачає не лише посилення заходів фізичної та цифрової безпеки, а й створення сприятливих правових і соціальних рамок, які пом'якшують ризики журналістської роботи.

Яке рішення?

Тому в Україні представили кампанію Ради Європи "Журналісти мають значення". Вона присвячена безпеці журналістів та інших працівників медіа в Україні.

"Ми будемо збирати найкращі практики захисту журналістів, узагальнювати їх та поширювати", – зауважила Ганна Красноступ.

Як це працює?

"Ще одне підтвердження стратегічної важливості тематики безпеки журналістів є те, що розроблена МКІП спільно з іншими державними органами, стратегія інформаційної безпеки містить 7 стратегічних цілей. Серед них є також одна ціль, яка стосується саме прав журналістів та безпеки журналістів. Тобто для нас інформаційна безпека це і про протидію дезінформації, і про безпеку журналістів. Баланс прав та обмежень – в цьому особливість українського підходу", – сказав заступник Міністра культури та інформаційної політики з питань європейської інтеграції Тарас Шевченко.

МКІП розпочинає національні консультації з метою посилення всебічного та інклюзивного діалогу.

Він має об'єднати широке коло зацікавлених сторін для спільного вироблення ефективних рішень і стратегій щодо захисту журналістів та підтримки свободи преси в Україні

В межах події учасники провели перший раунд дискусій з безпеки журналістів та пріоритетів Кампанії Ради Європи "Журналісти мають значення" на 2024 рік.

Обговорення стосувались основних викликів, з якими стикаються медіа та журналісти під час війни, стану медіа на тимчасово окупованих територіях України; оцінки ситуації з розслідуванням злочинів проти журналістів, правових гарантій, що вже існують, а також визначення напрямків з їх підсилення.

Нагадаємо, що понад 100 українських та іноземних журналістів, акредитованих в Україні, за два роки повномасштабної війни в нашій державі постраждали від російської агресії.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: