fbpx
Сьогодні
19:20 04 Кві 2024

Міністр МЗС: Україна зробила низку кроків, щоб Угорщина могла розблокувати €500 млн від Євросоюзу

Фото: МЗС

Україна зробила певні кроки, які необхідні для того, що розблокувати черговий транш з Європейського фонду миру в розмірі 500 мільйонів євро.

Про це заявив голова МЗС України Дмитро Кулеба під час зустрічі з журналістами після засідання Ради Україна-НАТО в Брюсселі 4 квітня, повідомляє ЄП, Офіс Президента.

Українського міністра попросили прокоментувати зустріч із міністром закордонних справ Угорщини Петером Сійярто напередодні. Кулеба наголосив, що вони, "можна сказати, провели мініекспертний, мінімум міжурядовий діалог".

"Є одне питання, яке давно висить у повітрі. Це блокування Угорщиною восьмого траншу Європейського фонду миру в розмірі 500 мільйонів євро", – зазначив україський дипломат.

Голова МЗС додав, що Київ зробив необхідні для зняття блокування кроки.

"Є відповідь України на ті 11 пунктів, які Угорщина нам передала в Ужгороді. Ми готові рухатися, і експерти продовжують працювати над тим, щоб вирішити ці 11 пунктів", – пояснив Кулеба.

Своєю чергою в Офісі Президента наголосили, що українська та угорська делегації високого рівня провели онлайн-зустріч, на якій обговорили шляхи розв'язання основних питань двостороннього порядку денного.

Українську делегацію очолив керівник Офісу Президента Андрій Єрмак. Участь у зустрічі взяли:

  • віцепрем'єр-міністри Ольга Стефанішина та Михайло Федоров,
  • заступники керівника Офісу Глави держави Ігор Жовква та Олена Ковальська,
  • міністр освіти й науки Оксен Лісовий,
  • голова Державної служби з питань етнополітики та свободи совісті Віктор Єленський та інші.

Угорську делегацію очолив міністр закордонних справ і зовнішньої торгівлі Петер Сіярто.

Андрій Єрмак зазначив, що з 11 пунктів, які запропонувала угорська сторона, фактично узгодили вже п'ять. У питаннях національних спільнот є узгоджені позиції, які напрацювали та попередньо зафіксували робочі групи. Робота триває й буде фіналізована в найкоротші строки.

Також є суттєвий прогрес у розширенні логістичних і транспортних можливостей на спільному кордоні:

  • у пункті пропуску "Лужанка – Берегшурань" уже цього місяця почнуть пускати вантажівки без обмеження ваги;
  • відкриють новий пункт пропуску "Велика Паладь – Надьгодош". Це допоможе зменшити черги на кордоні з Угорщиною.

"Нові перспективи на економічному, інфраструктурному, соціальному та інших напрямах дадуть обом нашим країнам змогу стати сильнішими й заможнішими. За кожним із цих напрямів сформовані спільні робочі групи. І вони вже виробили пакет ефективних рішень", – розповів керівник Офісу Президента.

Окрім того, Стефанішина підкреслила:

"Для нас важливо, щоб досягнуті домовленості були не лише узгоджені, а й зафіксовані. Сьогодні буде надана позиція у вигляді конкретних кроків, які бачить українська сторона щодо кожного з блоків питань, які стосуються двосторонніх відносин у частині захисту угорської національної меншини. Ми готові максимально оперативно провести наступну зустріч".

Нагадаємо, що Петер Сіярто перебував з візитом в Україні в січні цього року. Тоді в Ужгороді відбулася зустріч із керівником Офісу Президента Андрієм Єрмаком та міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою.

Фінансова допомога Україні від країн ЄС

Як повідомлялося, 1 лютого 2024 року на засіданні Євроради всі 27 лідерів Євросоюзу дійшли консенсусного рішення навколо ухвалення Українського фонду в багаторічному бюджеті ЄС на 2024-2027 роки у розмірі €50 мільярдів. Перед цим ухвалення рішення блокувала Угорщина.

А 28 лютого цього року Рада Європейського Союзу остаточно схвалила започаткування інструменту Ukraine Facility, який передбачає виділення 50 млрд євро допомоги для України на 2024-2027 роки.

Нагадаємо, що комітет постійних представників ЄС на рівні послів погодив у середу додаткове фінансування для Європейського фонду миру та створення в рамках цього інструменту спеціалізованого фонду для надання військової допомоги для України в обсязі 5 мільярдів євро протягом поточного року.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: