fbpx
Сьогодні
10:15 03 Кві 2024

Оборонне міністерство Румунії пропонує дозволити військам захищати своїх громадян за кордоном

Фото: З відкритих джерел

Міністерство національної оборони Румунії винесло на громадське обговорення проєкт закону, що передбачає захист громадян країни за кордоном.

Про це повідомляє adevarul.ro, пише ЄП.

У проєкті закону мова йде про те, що втручання за межами країни не обмежується введенням військ і також може включати інші види втручань для протидії гібридним загрозам.

Ініціювати ці дії зможе рекомендувати президент Румунії за погодженням з Вищою радою національної оборони (CSAT).

"Президент Румунії може за пропозицією прем'єр-міністра вжити необхідних заходів для захисту румунських громадян, яким загрожує небезпека за межами національної території", наголошують в законопроєкті.

Документ також вводить нове визначення для сил, "призначених для оборони", що містить в собі як збройні сили, так і сили захисту.

Окрім того, законопроєкт передбачає, що у разі мобілізації або під час збройного конфлікту персонал, який працює в Міністерстві внутрішніх справ, може підлягати мілітаризації.

У проєкті закону також пропонують створити нову структуру під назвою Національний військовий командний центр (CNMC), який буде відповідати за координацію та управління всіма силами оборони, зокрема військами НАТО, які дислокуються в Румунії.

Раніше Рада національної оборони Румунії погодила "заходи з посилення румунських збройних сил" в контексті російських атак на території України біля румунського кордону.

Перед цим Румунія дозволила розгортання сил НАТО високої готовності на румунській території у разі серйозних загроз. Окрім того, у Румунії розпочалися роботи з розширення військового комплексу 57-ї авіабази ВПС Румунії "Міхаїл Когелнічану", який стане найбільшою в Європі військовою базою НАТО та може з'явитися вже до 2040 року.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: