fbpx
Сьогодні
15:05 18 Бер 2024

Президент Румунії затвердив навчання в країні українських пілотів на винищувачах F-16

English version here

Літак F-16. Фото: Profimedia Images

На навчання українських пілотів на F-16 в Європейському навчальному центрі F-16 (EFTC) на військово-повітряній базі Фетешті та перевезення територією Румунії деякої зброї для України дав згоду президент Румунії Клаус Йоганніс.

Про це пише Digi24.

Як розповідає видання, румунський лідер листом поінформував парламент про те, що дав дозвіл на:

  • транзит військової допомоги для України від Фінляндії,
  • навчання на території Румунії близько 50 українських військових.

Також додають, що питання мають розглянути на зустрічі лідерів обох палат румунського парламенту у понеділок. Голосування у залі має відбутися на наступному спільному пленарному засіданні.

Видання зазначає, що мова йде про навчання українців, які будуть працювати з винищувачами F-16 в Європейському навчальному центрі F-16 (EFTC) на військово-повітряній базі Фетешті. Це новостворений центр, з січня там почали тренування румунські пілоти.

За даними джерел Digi24, українські пілоти мають прибути на базу влітку.

Що відомо про винищувачі F-16 для України

Як відомо, в деяких інших країнах навчання українських пілотів вже триває. Прем'єрка Данії, однієї з країн "літакової коаліції", висловила сподівання, що до літа перші F-16 вже будуть в українському небі.

Окрім того, в кінці вересня Повітряні сили вже оприлюднили відео про те, як проходить адаптація пілотів до F-16 в Україні. Вони опановують керування американськими винищувачами F-16 за допомогою симулятора польоту.

За даними ВПС США, в кінці жовтня "невелика кількість" українських пілотів почала навчання у 162-му авіаційному підрозділі Національної гвардії Арізони з "основ F-16".

А в листопаді перші F-16 для навчання пілотів з України, які раніше відправили Нідерланди, вже прибули до навчального центру Румунії.

Також  раніше CNN писало, що перша група українських пілотів з чотирьох людей закінчить навчання на F-16 до літа 2024 року.

11 березня The New York Times написав, що дванадцять українських пілотів до бойових вильотів на винищувачах F-16 будуть готові до літа цього року. Однак на всіх їх не вистачить літаків.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: