fbpx
Сьогодні
22:00 02 Кві 2024

Представники України та США провели чотири інспекції озброєння, наданого американськими партнерами

Фото: Міноборони

У військових частинах ЗСУ станом на зараз проведено чотири спільні з представниками США інспекції, під час яких досліджували окремі види озброєння перед їх відправленням безпосередньо в район бойових дій. Певні типи озброєння та їх елементи підпадають під посилений моніторинг.

Про це повідомив заступник Міністра оборони України Юрій Джигир в інтерв'ю АрміяInform, пише Рубрика.

«Система вибудована з партнерами, першим її елементом є самозвітування. Вона, передусім, передбачає те, що Міноборони буде здійснювати нагляд за дотриманням вимог до самозвітування країни-партнера з моніторингу кінцевого використання за затвердженим порядком. Такий нагляд включає спільне з представниками США дослідження товарів оборонного призначення певної категорії за серійними номерами та стану їх належного зберігання», – зазначив Юрій Джигир.

Наразі такий прецедент існує лише зі Сполученими Штатами Америки, однак ведуться перемовини з іншими країнами-партнерами, які також надають Україні сенситивне обладнання, для проведення таких моніторингів.

«Це зручно країнам-партнерам, бо ми даємо відповідь на низку їхніх процесуальних викликів, як це проводити. Але це для нас також серйозний виклик і певний процес навчання. І елемент співпраці важливий, тому що аудитори працюють разом з іноземними колегами. Ми бачимо, що вони моніторять, які маркери того, на що вони звертають увагу, аналізуючи, наскільки забезпечені заходи безпеки, наскільки обладнання адекватно зберігається, як моніториться його переміщення, застосування. У разі ідентифікації внутрішнім аудитом будь-яких відхилень від встановленого порядку негайно вживаються належні заходи реагування та повідомляється керівництво Міноборони та іноземні партнери. Ми їх не приховуємо. Система величезна, періодично щось трапляється. Ми про це чесно говоримо і реагуємо», – наголосив заступник Міністра оборони.

Нагадаємо, як раніше повідомляла Рубрика, Служба внутрішнього аудиту Міністерства оборони та представники ЗСУ спільно з представниками Відділу оборонного співробітництва Посольства США провели перевірку озброєння та майна, наданого американськими партнерами, в одній з військових частин.

Довідково: Концепцію самозвітування країни-партнера з кінцевого використання ініційовано та підписано Міністерством оборони 27 листопада 2023 року. План спільних фізичних перевірок на перше півріччя 2024 року узгоджено з американською стороною 14 грудня 2023 року.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: