fbpx
Сьогодні
Фото 16:10 28 Бер 2024

У школі Гостомеля та в амбулаторії Миколаєва встановили гібридні сонячні системи: у чому рішення

English version here

У школі Гостомеля та в амбулаторії Миколаєва встановили гібридні сонячні системи. В умовах нових атак росії на енергетичну інфраструктуру України, такі станції допоможуть українцям навчатися та отримувати медичну допомогу навіть під час потенційних відключень світла та без використання генераторів.

Про це повідомляє Greenpeace, інформує Рубрика.

У чому проблема?

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль назвав російські обстріли 22 березня 2024 року однією з найбільших атак на об'єкти енергетики від початку повномасштабної війни.

Енергопостачання України завжди було однією з найважливіших цілей російської армії під час війни. Восени 2022 та навесні 2023 року росіяни інтенсивно обстрілювали українські теплові електростанції, теплоелектроцентралі та розподільчі підстанції, щоб залишити українців без електрики, тепла, води та зв'язку. За даними Київської школи економіки, станом на червень 2023 року прямі збитки, завдані українській енергетичній інфраструктурі, оцінюються у $8,8 млрд.

Через відключення українці були позбавлені можливості нормально працювати та навчатися. Для того, щоб уряд, бізнес, школи та дитячі садочки могли хоч якось функціонувати, міжнародні партнери України закупили та доставили сотні тисяч генераторів. За словами народного депутата Ярослава Железняка, лише у 2022 році в Україну було ввезено 669 400 генераторів, і очевидно, що їхня кількість зросла в наступні місяці.

Враховуючи збільшення ракетних ударів по енергетиці у березні 2024 року та непередбачуваність їх наслідків, Greenpeace прагне підтримати енергетичну стійкість українців в найбільш ефективний та екологічний спосіб.

Яке рішення?

Встановлення гібридних сонячних електростанцій у школі в Гостомелі Київської області та в амбулаторії в Миколаєві мають зменшити використання дизельних генераторів, а з ними і негативного впливу на здоров'я учнів та пацієнтів. На додачу, така система суттєво зменшує витрати на комунальні послуги, вже найближчими місяцями школа та амбулаторія зможуть працювати на 100 % завдяки сонячній електроенергії. Проєкт  профінансував Екологічний фонд Greenpeace Germany. Встановила системи українська компанія Solar Service.

Основою гібридної сонячної системи є сонячні панелі потужністю 5 кВт та акумуляторні батареї 10 кВт, які зменшують залежність від вразливої до обстрілів електромережі. У разі якщо сонячної енергії буде недостатньо для покриття потреб школи та амбулаторії, уже в останню чергу для роботи можуть бути залучені генератори.

Після того як проєкт доведе свою успішність, такі гібридні сонячні електростанції можуть бути встановлені у більшій кількості шкіл, садочків та лікарень в Україні, особливо у тих, що розташовані поблизу лінії зіткнення та мають нестабільне енергопостачання. Цей проєкт є новим прикладом величезного потенціалу та переваг сонячної енергії для України.

Як це працює у Гостомелі?

 Одну з таких станцій було встановлено у Мостищенській філії Ліцею № 1 у Гостомелі Київської області. У березні 2022 року росіяни розбомбили навчальний заклад. Від нього залишилися лише внутрішні стіни та батареї, навколо було 15 вирв.

Після деокупації Київської області, працівники поставили за мету відбудувати рідну школу і, за допомогою благодійників, вдалося відновити будівлю, навчання і побудувати нове, сучасне укриття.

Керівництво школи планувало поставити сонячні панелі ще до повномасштабної війни, але після відбудови та відключень електроенергії ця ідея стала ще більш актуальною. Учні та вчителі досі пам'ятають як важко навчатися без повноцінного зв'язку, можливості зарядити ноутбуки, телефони та подзвонити батькам. Тим паче, що дизельні генератори, хоч і допомагали під час блекатуів, але створювали багато шуму, шкоди екології та додаткових витрат на дизельне паливо. Наразі колектив та учні радіють, що в умовах нових загроз українській електроенергії, сонце допоможе їм не переривати навчальний процес.

"Ми вже відчули ефект від цієї сонячної системи. У день коли її поставили, було дуже сонячно і вже тоді ми використали із загальної мережі один єдиний кіловат. Інші 13,5 кіловат "прийшли" від сонячних панелей. Наразі, у більш хмурі дні сонячні панелі покривають до 30 % нашої електроенергії, – каже Наталія Рог, завідувачка Мостищенської філії Ліцею № 1 Гостомельської селищної ради, – Наші акумулятори накопичують енергію від сонячних панелей і, в разі відключень світла, ми зможемо як ні в чому не бувало користуватися усіма комп'ютерами, принтерами, планшетами, сканерами. Ми дуже задоволені і всі нам кажуть, що ви дуже круті, тепер ви будете завжди зі світлом!"

 Як це працює у Миколаєві?

Ще одна гібридна сонячна електростанція встановлена у 25 км від Миколаєва, у районі Мала Корениха. За час повномасштабної війни місцева амбулаторія, що належить до "Центру первинної медико-санітарної допомоги № 6", не припиняла роботу ні на день. Тут надавали медичну допомогу, а також гуманітарну, яку привозили з міста.

Найважчим періодом у роботі амбулаторії стали відключення електроенергії восени та взимку 2022-2023 років. У медзакладі знаходяться важливі ліки та вакцини, які мають постійно зберігатися у холодильнику. Під час блекатуів медичний персонал міг по три-чотири рази на добу возити ліки та вакцини до інших амбулаторій, де працювали холодильники, аби не втратити ці життєво важливі медикаменти. Враховуючи велику відстань до Миколаєва, це було дуже виснажливо.

Саме в ці важкі місяці керівництво та медичний персонал амбулаторії зрозуміли яку цінність несе в собі зелена енергетика. Тому амбулаторія у Малій Коренисі з радістю погодилася на пропозицію Greenpeace встановити гібридну сонячну електростанцію.

‍"Ми стали енергетично незалежними. Наразі через російські обстріли в Україні можуть бути і блекаути, і аварійні відключення, а наявність сонячних панелей дуже полегшує амбулаторії життя, – розповідає Лілія Неточій, медсестра сімейної амбулаторії № 5 "Центру первинної медико-санітарної допомоги № 6" в Миколаєві, – Ми працюємо і з літніми людьми, і з дітками, вакцинуємо їх і тепер наші ліки та вакцини у безпеці. Місцеві мешканці приємно здивовані, бо під час війни ніхто не очікував, що так можуть попіклуватися про населення. Люди дуже раді, що тепер у нас є сонячна система".

Нагадаємо, Віталій Кличко повідомив, що у Києві встановлять автономні сонячні електростанції для безперебійного енергопостачання лікарень міста.

Крім того, українська благодійна організація Energy Act For Ukraine Foundation встановлює гібридні сонячні системи в Чернігівській обласній дитячій лікарні та Іванківській центральній районній лікарні.

Також повідомлялось, що в Київській області в селі Гаврилівка Бучанської громади запрацювала сонячна електростанція, яка заживлює насосну станцію.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: