fbpx
Сьогодні
Відео, фото 15:41 26 Бер 2024

Україні з ДНК-експертизами загиблих у війні допоможе Угорщина

English version here

Фото: Нацполіція

Угорські правоохоронці допоможуть поліції України з проведенням ДНК-досліджень. Мова йде про встановлення осіб, які загинули під час війни. Такої домовленності було досягнуто під час зустрічі голови Нацполіції України Івана Вигівського з угорським колегою Яношем Балогом.

Про це пише Рубрика з посиланням на сайт відомства.

"Керівники відомств обох країн обговорили питання подальшої співпраці та взаємодії – щодо протидії нелегальному обігу зброї, наркотрафіку, організованій злочинності, а також щодо майбутньої допомоги Угорщини у напрямку проведення ДНК-досліджень під час встановлення осіб загиблих в результаті воєнних злочинів росіян", – зазначається в прес-релізі зустрічі.

Фото: Нацполіція

Фото: Нацполіція

Крім того, на сайті додали, що основний напрямок допомоги Угорщини Україні по лінії поліції є вибухотехнічна безпека.

Зокрема, українські вибухотехніки взяли участь у 12 курсах та тренінгах за тематикою знешкодження вибухонебезпечних предметів, використання роботизованих безпілотних комплексів та протидії радіаційній, хімічній та біологічній загрозам.

Фото: Нацполіція

Крім того, у Будапешті для поліцейських України були проведені курси з підводного розмінування. Також надане необхідне обладнання та екіпірування для розмінування ворожих пасток.

Фото: Нацполіція

Фото: Нацполіція

"Сьогодні поліцейські окрім своїх звичайних поліцейських функцій, в умовах воєнного стану отримали ще нові, непритаманні поліції завдання. Йдеться про участь у бойових діях, стабілізаційних заходах, евакуації, розслідуванні воєнних злочинів та ідентифікації невстановлених тіл громадян. Для нас зараз важлива уся допомога та підтримка, яку можуть надати нам партнери в забезпеченні діяльності наших підрозділів", – зазначив Іван Вигівський.

ДНК-експертизи в Україні

В Україні відбиратимуть генетичний ДНК-матеріал у військових, які йдуть на службу до ЗСУ, і у правоохоронців. ДНК людини оцифровуватиметься і зберігатиметься в особистій справі військової для прискорення процесу ідентифікації.

При цьому Україна вперше стала використовувати у воєнний час мобільні лабораторії для ідентифікації загиблих, які здатні обробляти зразки ДНК за півтори години. Раніше на такі аналізи могли піти роки.

Нагадаємо, знайти зниклих безвісти можна за допомогою ДНК-експертизи. Зразки для дослідження відбираються лише у батьків або дітей зниклої людини.

Українці, що проживають на цей час за кордоном, для пошуку своїх рідних, що безвісти зникли за особливих обставин можуть здати зразки ДНК за місцем перебування на даний час.

А також Уряд затвердив Порядок відбору біологічного матеріалу у членів добровольчих формувань територіальних громад та його зберігання.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: