fbpx
Сьогодні
12:20 22 Бер 2024

ISW: у рф готують резерви для наступальних операцій, проте з ними є проблема

Фото: Reuters

Військове командування рф формує резерви, здатні проводити широкомасштабні механізовані штурми українських оборонних ліній та досягати оперативно значущих успіхів, якщо вони будуть повністю екіпіровані і належним чином підготовлені.

Про це пише Рубрика з посиланням на Інститут вивчення війни (ISW).

"Російські "потужні стратегічні резерви" теоретично можуть бути здатні виконувати роль сил першого ешелону, сил проникнення або експлуатаційних сил другого ешелону, здатних проводити широкомасштабні механізовані штурми українських оборонних ліній і досягати оперативно значущих успіхів, якщо вони будуть повністю екіпіровані і належним чином підготовлені. Однак, за прогнозами ISW, Росія не створить стратегічний резерв, здатний виконувати такі функції", – йдеться у повідомленні.

Аналітики зазначають, що з відкритих джерел незрозуміло, який саме "стратегічний резерв" формує росія.

При цьому, говориться у звіті ISW, відомі російські кадрові та матеріальні обмеження дозволяють припустити, що росія, швидше за все, не буде використовувати ці "стратегічні резерви" як згуртоване формування для участі в бойових діях в Україні, а натомість використовуватиме їх як резерв "робочої сили" для поповнення втрат на лінії фронту.

"Формування додаткових резервів, ймовірно, дозволить російським військовим компенсувати втрати в Україні без значної оперативної паузи між поточними локальними наступальними діями Росії цієї весни і очікуваним наступом Росії влітку 2024 року, якого, за попередніми оцінками ISW, російські війська намагаються уникнути", – говориться у звіті ISW.

Український військовий оглядач Костянтин Машовець навів 44-й армійський корпус (АК) Росії, що формується в рамках Ленінградського військового округу та 163-й бронетанковий ремонтний завод Росії, в якості прикладів того, як нестача матеріально-технічних засобів буде стримувати формування російських "стратегічних резервів". Зокрема, за словами аналітика, російське військове командування, зможе забезпечити лише 55-60% озброєння і техніки, які будуть потрібні 44-му АК до кінця 2024 року.

Оглядач також повідомив, що російська влада намагається подвоїти обсяги виробництва на 163-му бронетанковому ремонтному заводі, але ці зусилля, ймовірно, не будуть завершені не влітку 2024 року, як планувалося, а до кінця 2024 року. Експерт припустив, що здатність Росії виробляти нове озброєння і техніку та модернізувати старі системи, "не відповідає" тому, як швидко вона сподівається оснастити свої стратегічні резерви.

"Оцінка Машовця узгоджується з оцінкою ISW, що російське оборонне виробництво здатне підтримувати нинішній темп російських наступальних операцій, але навряд чи зможе повністю забезпечити потенційну місію оперативного або стратегічного рівня у 2024 році", – йдеться у звіті.

Що відбувається на фронті

Нагадаємо, російські окупанти посилили штурми на фронті. Зокрема, росіянам вдалося захопити Авдіївку та деякі сусідні села. Проте Сили оборони утримують позиції біля Авдіївки, не дають ворогу просуватися далі.

Окрім того, у розвідці Британії вважають, що, ймовірно, наступною ціллю російсько-окупаційних військ у Донецькій області стане Часів Яр на Бахмутському напрямку, адже на сьогодні воно розташоване приблизно за 5 км від лінії фронту.

Варто додати, в ISW вважають, що подальші затримки з наданням західної допомоги у сфері безпеки, ймовірно, відкладуть українські зусилля з відновлення ініціативи на всьому театрі бойових дій. Нашкодити цьому може і запланована росією нова наступальна операція навесні-влітку цього року.

Загалом минулої доби війська росії продовжують активні штурми на Новопавлівському напрямку. Загалом а Україні на фронті впродовж доби відбулося 74 бойових зіткнень.

Сили оборони ліквідували ще близько 900 загарбників, таким чином загальні втрати російських військ з початку повномасштабного вторгнення в живій силі вже склали понад 434 тисячі військових.

Також у Запорізькій області ситуація в районі Роботиного динамічна, але не критична: окупанти не припиняють "м'ясні" штурми.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: