fbpx
Сьогодні
Фото 15:51 19 Бер 2024

В Україні створять 12 тренінгово-ресурсних центрів із впровадження нової моделі патронажу

Тренінгово-ресурсні центри цього року можуть бути створені у Чернігівській, Дніпропетровській, Волинській, Львівській, Закарпатській, Одеській, Житомирській, Київській областях та м. Київ. За підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) такі сучасні освітні центри планується облаштувати при закладах вищої та фахової передвищої освіти та центрах первинної медико-санітарної допомоги міста Києва.

Про це інформує Рубрика.

У чому проблема?

Недостатньо можливостей та знань молодих батьків для забезпечення належного піклування для немовлят із забезпеченням всіх умов для безпечного зростання дитини. Недостатність батьківських компетенцій із виявлення ранніх ознак порушень у розвитку чи здоров'ї дитини.

Цю проблему спричинило:

  • недостатність якісного допологового, післяпологового супроводу на рівні держав,
  • застарілість розподілу функцій при наданні послуги між педіатрами та молодшим медичним персоналом,
  • зниження фінансового та якісного рівня життя через внутрішнє переміщення вагітних жінок та жінок з дітьми від 0 до 3 років,
  • підвищення ступеню психосоціального травматизму сімей, що прямо впливає на розвиток дитини.

Яке рішення?

Такі тренінгово-ресурсні центри (ТРЦ) мають стати простором для навчання фахівців універсально-прогресивній моделі домашніх візитів для родин з дітьми від 0 до 3 років (патронаж). А також місцем для проведення Школи молодого батьківства для родин, які чекають на появу дитини або піклуються про новонароджену дитину.

Тренінгово-ресурсний центр для закладу – це сучасний освітній центр, на базі якого можна навчати студентів, проводити тренінги для практикуючих лікарів та медичних сестер (підвищення кваліфікації), організовувати школи для молодих батьків. Такі центри будуть поділені на дві концептуально різні частини: навчальну з меблями, проектором, фліпчартами, ноутбуком та симуляційну, де будуть створені максимально наближені умови до домашніх, коли новонароджена дитина перебуває вдома, для виявлення та попередження ризиків.

Як це працює?

Запровадження нової послуги (універсально-прогресивної моделі домашніх візитів), яка дозволить збалансовано задовільнити потреби молодих матусь з дітьми до 3 років усіх категорій. Це особлива модель патронажу (зараз працює у 12 областях України), яка включає не тільки спостереження за новонародженим, але й оцінку усіх можливих факторів ризику для здоров'я та добробуту дитини: починаючи від оцінки психоемоційного стану батьків і створення еко-карти родини, закінчуючи оглядом приміщення, в якому проживає сім'я і взаємодією зі сторонніми службами.

За підтримки ЮНІСЕФ педіатри та медичні сестри з 12 регіонів України вже пройшли навчання універсально-прогресивній моделі патронажу та вже здійснюють домашні візити до родин з дітьми. Родини в більшості задоволені отриманими послугами від патронажних медсестер.

Аби і надалі розвивати цю послугу необхідно підтримувати кваліфікацію медичних працівників, навчати цим підходам майбутніх медичних сестер та розвивати відповідні компетенції у батьків.

Конкурс на створення 12 тренінгово-ресурсних центрів

Заклади вищої та фахової передвищої освіти з різних регіонів України, а також центри первинної медико-санітарної допомоги міста Києва можуть взяти участь у конкурсі на створення та облаштування тренінгово-ресурсних центрів. ГО «НУО «Ін Тач Юкрейн Фундейшн» у межах реалізації проєкту Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) планує відкрити 12 таких центрів, де навчатимуть універсально-прогресивній моделі домашніх візитів до родин з дітьми від 0 до 3 років.

Хто може взяти участь?

  • Заклади вищої та фахової передвищої медичної освіти у визначених проєктом регіонах України  (Київська та м. Київ, Чернігівська, Дніпропетровська, Волинська, Львівська, Закарпатська, Одеська, Житомирська області).
  • ЦПМСД м. Києва.

Як долучитися?

Зареєструватися за посиланням: https://forms.gle/HfR8HqYBWjVPrdMQ8

 Термін подачі заявки: до 23:59 25.03.2024

З детальними умовами конкурсу можна ознайомитися тут.

Конкурс проводиться у межах реалізації проєкту "Впровадження універсальної прогресивної моделі відвідування вдома та інтегрованих медичних послуг, орієнтованих на дитину, на місцевому рівні в окремих регіонах України" ГО "НУО "Ін Тач Юкрейн Фундейшн" за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ).

Перший тренінгово-ресурсний центр з впровадження універсально-прогресивної моделі патронажу був створений у Житомирському медичному інституті.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: