fbpx
Сьогодні
Фото 12:23 17 Бер 2024

Хом’яки-переселенці: у Кропивницькому жінка прихистила понад 70 тварин, більшість з Херсонщини

English version here

Хом’яки з Херсонщини. Фото: Суспільне Кропивницький

Мешканка Кропивницького Юлія Коблик прихистила 72 хом'яки, яких власники залишили під час евакуації з небезпечних прифронтових зон.

Про це жінка розповіла в інтерв'ю Суспільному.

Як розповіла кропивничанка, зо пів сотні гризунів раніше жили на Херсонщині.

Після того, як жінка дізналася, що переселенці не змогли забрати тварин, то зголосилася забрати хом'яків до себе, проте не знала, скільки їх.

хом'яки

Фото: Суспільне Кропивницький

"Спершу їх було 43, а вже на наступний день дві мами народили ще 11. Люблю їх всіх", – каже Юлія.

Юлія зауважила, що врятовані хом'яки живуть у двох кімнатах. Через брак кліток гризунів доводиться поселяти по двоє-троє.

хом'яки

Фото: Суспільне Кропивницький

Зі слів жінки, вдень зазвичай тварини сплять, а надвечір та вночі їхня активність підвищується. Переважно на ніч у хом'яків з'являється апетит – дехто більше полюбляє гарбуз, дехто – капусту.

хом'яки

Фото: Суспільне Кропивницький

"Якби треба було їхати кудись, як люди поїхали за кордон через війну, я б залишилась, не кинула їх ще раз.

Буду вдячна за будь-яку допомогу. Потрібні клітки та корм", наголошує Юлія.

Окрім того, усім тваринам Юлія шукає господарів.

Раніше ми повідомляли, на базі Центру відновлення рідкісних видів в Київському зоопарку створили Центр порятунку хом'яків. Науковець центру Михайло Русін їздить Україною та рятує гризунів від фермерів. Проблема знищення фермерами хомʼяків — серйозна, а рішення — унікальне. 

До речі, шість видів хом'якових, що живуть в Україні, занесені до Червоної Книги. Це рідкісний вид, за знищення якого Кодекс України про адміністративні правопорушення передбачає, хоч і невеликий (850 грн), але штраф.

 

Переглянути цей допис в Instagram

 

Допис, поширений Рубрика (@rubryka)

Утім, чисельність хом'яків невпинно зменшується. Це спільна проблема на всьому континенті. Наприклад, у Польщі за останні 40 років його популяція скоротилася на 75%. Подібно в країнах Західної та Центральної Європи. Чим загрожує знищення хом'яків, читайте докладніше у нашому матеріалі: "Врятуй дикого хом'яка! Хто та навіщо займається їхнім порятунком в Україні?"

Нагадаємо, що у Чорнобилі Київської області мікроскопічні черв'яки, які живуть у ґрунтах на території всієї України, зовсім не реагують на радіоактивне опромінення: їхнє вивчення зможе допомогти виявити схильність людей до онкології.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: