fbpx
Сьогодні
Фото 14:21 09 Бер 2024

Українським полярникам вдалося вперше зробити фото фінвала поблизу станції та взяти зразки його шкіри

Фото: Фейсбук / Національний антарктичний науковий центр

Уперше українські полярники, що працюють на станції "Академік Вернадський" в Антарктиді, задокументували зустріч із фінвалом, який заплив у води неподалік.

Про це пише Рубрика, посилаючись на Фейсбук Національного антарктичного наукового центра.

Як зазначають науковці, цей вид кита – другий за величиною на планеті. Його довжина може сягати 26 метрів, а вага – 75 тонн.

Українські полярники назвали зустріч несподіваною, але довгоочікуваною. Трапилася вона 6 березня в протоці Пенола поблизу Аргентинських островів.

Фінвал, Станція Вернадського

Фото: Фейсбук / Національний антарктичний науковий центр

"Хоч спостереження тривало лічені хвилини, але нашим полярникам вдалося попрацювати з твариною. Біолог 28-ї УАЕ Вадим Ткаченко встиг сфотографувати велетня, а також відібрати зразки шкіри та жиру від нього.

Їхні подальші лабораторні дослідження допоможуть з'ясувати стать кита, більше дізнатися про його стан і краще зрозуміти популяційну структуру цього виду в Антарктиці", – розповіли у науковому центрі.

Полярники нагадують, що у XX столітті китобійний промисел спричинив майже повне винищення фінвалів у водах поблизу Антарктиди.

Фінвал, Станція Вернадського

Фото: Фейсбук / Національний антарктичний науковий центр

Однак упродовж останніх років їхня популяція інтенсивно відновлюється, і вони повертаються туди, де раніше мешкали, зазначають науковці.

"Нині ці кити регулярно зустрічаються на півночі Антарктичного півострова та в протоці Дрейка. Можемо очікувати, що незабаром реєстрації фінвалів стануть регулярними й поблизу нашої станції", – кажуть у 28-ї УАЕ.

Нагадаємо, що українські вчені зі станції "Академік Вернадський" почали досліджувати китів за допомогою дронів, дослідники зробили світлини горбатих китів та косаток.

Окрім того, Домініканська Республіка вирішила створити першу у світі морську заповідну територію для однієї з найбільших тварин на Землі: кашалота, що перебуває під загрозою зникнення.

Також українські дослідники зі станції "Академік Вернадський", що знаходиться на острові Галіндез, планують розшифрувати геноми організмів з озер Антарктики, щоб дослідити їхні механізми адаптації до складних умов навколишнього середовища.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: