fbpx
Сьогодні
16:10 13 Бер 2024

З моменту запуску системи "Шлях" вже призупинили ліцензії для майже 90 перевізників: навіщо це рішення

Фото: Depositphotos

З початку запуску системи "Шлях" через неповернення з-за кордону водіїв довелося призупинити ліцензії для близько 90 перевізників.

Про це пише Рубрика, посилаючись на заяву голови Державної служби України з безпеки на транспорті Євген Зборовський у коментарі для Укрінформу.

У чому проблема?

Систему "Шлях" в Україні створили наприкінці 2021 року як цифровий інструмент усунення корупційних ризиків у сфері видачі дозволів та ліцензій на міжнародні вантажні перевезення.

Система запрацювала із 17 березня 2022 року. Ліцензовані перевізники, органи влади різних рівнів можуть подати заявки на право перетину державного кордону України через цю систему.

За даними, які надали у Мінінфраструктури, станом на початок липня 2023 року до неї внесли 254 тисячі людей. З них майже 150 тисяч — це водії, які виконують бізнес-перевезення за ліцензіями.

Однак нещодавно журналісти ЗМІ оприлюднили сотні громадських організацій і благодійних фондів, причетних до втечі 2248 чоловіків призовного віку. Вони виїхали за дозволами від Львівської ОВА і не повернулися.

Окрім того, на кінець листопада 2023 року Державна прикордонна служба ініціювала 607 кримінальних проваджень стосовно ліцензіатів системи "Шлях", які сприяли незаконному виїзду чоловіків за кордон.

Яке рішення?

Тому через неповернення з-за кордону водіїв довелося призупинити ліцензії для близько 90 перевізників.

"Покарання за порушення правил визначено постановою Кабінету Міністрів №615 і передбачає призупинення дії ліцензії на перевезення строком на три місяці. Наразі ліцензії призупинені для 90 суб'єктів підприємницької діяльності", – повідомив Зборовський.

Як це працює?

Голова Укртрансбезпеки пояснив, що кожен випадок щодо призупинення діяльності перевізника розглядає спеціальна комісія й ухвалює відповідне рішення, виходячи із суспільної значущості порушення.

"Наприклад, якщо у великого перевізника з автопарком 10, 20 чи 50 автомобілів, який здійснює регулярні перевезення вантажів або пасажирів, утік тільки один водій, таке порушення не буде вважатися суспільно значущим.

Тому що перевізник має продовжувати свою діяльність, у нього є зобов'язання перед партнерами, у нього є зобов'язання привезти товар в Україну. І не давати можливість такому перевізнику три місяці здійснювати міжнародні перевезення, я вважаю, це для економіки гірше, ніж коли втекла одна людина, яка врешті все одно повернеться", підкреслив Зборовський.

Водночас він зауважив, що при ухваленні таких рішень відсутній будь-який суб'єктивний фактор, оскільки комісія є колегіальним органом і складається з 14 осіб.

До її складу входять представники різних органів влади, бізнесу та громадських організацій. Відтак, Укртрансбезпека одноосібно не ухвалює жодного рішення.

"Суб'єктивного фактора немає. Є рішення комісії, яка складається з 14 осіб. До її складу входять представники ДБР, Нацполіції, Податкової служби, був представник СБУ, є представник Уповноваженого Офісу Президента, є представник Державної регуляторної служби, є представники бізнесу, громадських організацій. Тож ДСБТ такі рішення самостійно точно не приймає", підкреслив Зборовський.

Окрім того, голова відомства запевнив, що Укртрансбезпека не отримує інформацію про водіїв, які не повернулися. Такі дані є лише у відповідних служб.

"Ми не є правоохоронним органом. Ми не знаємо, хто виїхав, хто повернувся, хто не повернувся. Ця інформація є тільки у правоохоронців та прикордонників, які мають доступ до системи "Аркан", яка це фіксує", зауважив очільник Укртрансбезпеки.

При цьому Зборовський зазначив, що на сьогодні спостерігається динаміка до зменшення випадків неповернення з-за кордону водіїв ліцензованих перевізників.

Варто додати, що торік прикордонники викрили понад 220 протиправних груп, які переправляли ухилянтів за кордон.

Також нагадаємо, що українські висуванці від народу, зловживаючи системою "Шлях", виїхали за кордон під виглядом "волонтерів": дехто з них перебуває у Польщі, хтось шукає допомогу для нашої країни аж у США, інші уже багато місяців збирають по світу "гуманітарний вантаж", що ніяк не назбирається.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: