fbpx
Сьогодні
17:00 12 Бер 2024

Президент підписав закон про збереження репродуктивних клітин військових

Фото: Офіс Президента

Президент Володимир Зеленський підписав закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження генофонду українського народу».

Про це повідомляється на сайті парламенту, передає Рубрика.

Закон було розроблено з метою збереження генофонду українського народу, а також врегулювання питання соціального захисту військовослужбовців в частині забезпечення їх права на біологічне батьківство (материнство).

Законом передбачається, що у разі загибелі або визнання померлою особи її репродуктивні матеріали будуть зберігатися безоплатно протягом трьох років з моменту загибелі цієї особи. Після закінчення цього строку подальше зберігання може бути продовжене за рахунок іншої особи, визначеної у розпорядженні особи щодо власних репродуктивних клітин.

Документом регламентується, що фізична особа, репродуктивні клітини якої зберігаються, має право розпорядитися ними на випадок своєї смерті.

Передбачається, що у разі використання для зачаття дитини репродуктивних клітин особи, яка здійснила відповідне розпорядження на випадок своєї смерті, ця фізична особа визнається батьком або матір'ю народженої у такий спосіб дитини.

Встановлюється, що засвідчене нотаріально волевиявлення особи до введення в дію цього закону є підставою для застосування допоміжних репродуктивних технологій із використанням цих репродуктивних клітин.

Як повідомляла Рубрика, 7 лютого Верховна Рада ухвалила закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження генофонду українського народу».

Що відомо про зберігання репродуктивних клітин?

Зберігати репродуктивні клітини будуть методом кріоконсервації. Для цього їх заморозять шляхом занурення біоматеріалу у рідкий азот з дуже низькою температурою.

Яйцеклітини, сперматозоїди та ембріони, законсервовані таким способом, можуть зберігатися багато років.

У пояснювальній записці до законопроєкту також вказують, що, згідно з розрахунками медзакладів, собівартість забору статевих клітин становить:

  • близько 450 гривень для чоловіків,
  • близько 1425 гривень для жінок.

Як ми писали, через війну над життям кожного з нас щоденно нависає загроза загибелі. Особливо це стосується захисників та захисниць на полі бою. Тож дедалі більше українців замислюється про кріоконсервацію — замороження генетичного матеріалу чоловіка та жінки.

"Рубрика" дізналась, як проходить така процедура, скільки вона може коштувати для військових та які юридичні питання можуть виникнути за народження дитини без біологічних тата чи мами. Читайте докладніше у нашій статті: "Заморожене майбутнє: чому військовим варто зберегти свій генетичний матеріал".

 

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: