fbpx
Сьогодні
Відео 16:30 06 Бер 2024

ЮНІСЕФ створив низку роликів для підтримки ментального здоров’я дошкільнят: у чому рішення

ЮНІСЕФ створив низку відеороликів "Гратися і не боятися" для подолання стресу в дітей 2–6 років під час повітряних тривог.

Про це пише Рубрика, посилаючись на"Платформу розвитку дошкільнят". 

У чому проблема?

Сьогодні в Україні немає дитини, яка тією чи іншою мірою не зазнала б впливу війни. Пережитий стрес — якщо з ним не працювати — може спричинити проблеми з фізичним і ментальним здоровʼям. 

Мабуть, усі українські батьки сьогодні замислюються, як усе те, що бачить, чує, переживає протягом цієї війни їхня дитина, відіб'ється на її подальшому житті. 

Однак психологи радять не впадати у відчай через "вкрадене" дитинство. Батьківська любов та обізнаність, як діяти, здатні створити сприятливу атмосферу, яка буде сильнішою за всі жахи війни. 

Яке рішення?

Дитячий фонд ЮНІСЕФ створив низку відеороликів "Гратися і не боятися" для подолання стресу в дітей 2–6 років під час повітряних тривог.

Рекомендації для щоденної підтримки ментального здоров'я дітей допоможуть вихователям на ранніх етапах сформувати навички та вміння для підтримки ментального здоров'я та сприятимуть створенню основи для психічного благополуччя, яке підтримуватиме дітей протягом усього життя.

Як це працює?

Рекомендації з підтримки ментального здоров'я "Гратися і не боятися" розробленні у співпраці з ВГО "Асоціація працівників дошкільної освіти" за підтримки Міністерства освіти й науки України та охоплюють такі теми:

  • різниця та прийняття;
  • емоції;
  • рух та спокій;
  • колорит і творчість;
  • дружба та підтримка.

Рекомендації можна переглянути й завантажити за посиланням.

Також дитячий фонд ЮНІСЕФ пропонує 10 відео, які допоможуть подолати стрес малечі.

Епізод 1. Взаємодія дорослого з дитиною

На що треба звертати увагу батькам, коли ми прагнемо відвернути дитину від переживань і зацікавити її?

Під час кризових ситуацій важливо зберігати контакт з дитиною та забезпечити її психоемоційну стабільність, що стане для дитини своєрідною опорою. При цьому така взаємодія має сприяти розвитку дитини. У цьому допоможуть прості вправи та ігри.

Епізод 2. Зосередженість та концентрація дитини

Як швидко допомогти дитині заспокоїтись і сконцентруватись під час стресової ситуації?

Коли ми переживаємо стрес, ми можемо втрачати відчуття власного тіла. У такому стані ми наче в будинку без стін, тому дуже важливо швидко повернути відчуття кордонів. Найпростіший спосіб встановити контакт з дитиною, дати опору її тілу та вивести зі стану зціпеніння — це гра.

Епізод 3. Розвиваючі ігри для дітей

Чому розвиток дитини є дуже важливим з найменшого віку? Що допоможе батькам забезпечити дітям постійний та систематичний розвиток?

У наймолодшому віці й до 6 років ми закладаємо фундамент особистості, тож розвиток дитини з найменшого віку є дуже важливим. Він має бути постійним та систематичним, а для цього варто мати під рукою кілька простих вправ, які можна зробити будь-де: на прогулянці, вдома чи в укритті.

Епізод 4. Спільна активність

Чому взаємодія дітей різного віку важлива? Які розвиваючі ігри підходять всім?
Дітям важливо взаємодіяти один з одним, бо це їхній розвиток та соціалізація. Те, як дорослі гуртують дітей, створюють правила і слідкують, щоб ці правила виконувались, залежатиме досвід взаємодії дітей.

Епізод 5. Стрес і тривожність

Як допомогти дитині опанувати себе у стресових ситуаціях?

Щоб швидко заспокоїти дитину, важливо дати їй відчуття кордонів тіла та допомогти зняти напруження м'язів. Можливість рухатись повертає відчуття контролю та підвищує рівень дофаміну, який впливає на наше відчуття задоволення, додає оптимізму і покращує концентрацію уваги.

Епізод 6. Мовний розвиток дитини

Як розвивати мовлення дитини весело й ефективно?

Раннє дитинство є критичним періодом для мовного розвитку, оскільки має глибокий вплив на когнітивний, соціальний, емоційний та академічний розвиток дитини. Батьки та педагоги відіграють ключову роль у підтримці мовного розвитку дитини на цьому важливому етапі.

Епізод 7. Напруга у дитини

Як допомогти дитині зняти напругу?

Нервова система дитини не здатна швидко перелаштовуватись. Тож ми маємо допомогти дитині. Найпростіший спосіб — вплинути на стан м'язів.

Епізод 8. Агресія та злість

Як навчити дитину керувати емоціями та випускати негатив?

Агресія та злість — це природні реакції дитини на стрес, втому, неможливість отримати бажане. Найпростіший спосіб вплинути на стан дитини, як і дорослого, — дихальні вправи, але для дітей це має бути проста у виконанні гра.

Епізод 9. Іграшки-помічники

Чим зайняти дитину, коли батьки самі дуже втомлені й не мають ресурсу?

Дорослі можуть відчувати брак сил і бажання грати з дитиною. Це нормально і зовсім не означає, що хтось є поганою мамою чи батьком. Нам складно грати, коли ми втомлені, коли ми відчуваємо небезпеку. І нам просто потрібні дієві "рецепти".

Епізод 10. Згуртованість та спільна гра

Як навчити дітей гуртуватись в кризові моменти, щоб вони відчули єдність і підтримку один одного?

В кризовий момент важливо згуртувати дітей, щоб вони відчули єдність і підтримку один одного. Але це можливо зробити лише через взаємодію та підтримку відповідального дорослого. На дітей, перш за все, впливає реакція та поведінка дорослого, а не обставини навколо. Спільна синхронна гра допоможе згуртувати дітей, перемикнути їх та заспокоїти.

Нагадаємо, що представництво Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні разом зі співачкою Світланою Тарабаровою та психологинею Світланою Ройз для підтримки дітей віком 2-6 років створили пісню "Я і Ти".

Окрім того, у Львові в лікарні Святого Миколая у межах проєкту UNBROKEN KIDS відкрили дитячий Центр ментального здоров'я для дітей, де вони зможуть отримати допомогу психотерапевтів, психіатрів, психологів та інших спеціалістів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: