fbpx
Сьогодні
Фото 12:01 05 Бер 2024

Річка Десна у Чернігівській області вийшла з берегів: у Чорнобильському заповіднику повінь

Через повінь на Чернігівщині припинено транспортне сполучення з трьома селами. У Чорнобильському заповіднику також повідомили про весняну повінь

Про це повідомляє департамент цивільного захисту та оборонної роботи Чернігівської ОВА, пише Рубрика.

"Підтоплено ділянки під'їзних шляхів до понтонних мостів через річку Десна та річку Віть (довжиною до 3 м, рівень води до 0,37 м), тимчасово припинено транспортне сполучення у напрямку с. Бирине, с. Прокопівка та с. Підгірне Новгород-Сіверського району, рух транспорту здійснюється в об'їзд через Сумську область", – йдеться в дописі.

Зазначимо, що у лютому із селища Радуль та села Великий Дирчин Чернігівської області, які опинилися в зоні підтоплення, рятувальники та представники Червоного Хреста за добу вивезли 15 людей, серед яких двоє дітей.

Також у Чорнобильському заповіднику повідомили про весняну повінь. Такі ранні повені спостерігались і раніше, наприклад, у 2014-му або вже досить далекому 2002 році.

Цього року весняна повінь на річки Чорнобильського заповідника на Київщині прийшла незвично рано.

Фахівці-гідрологи частіше називають таке збільшення водності "тало-дощовим паводком", розподіляючи причину великої води між сніготаненням та дощами.

Однак на малих річках Заповідника це все ж таки весняна повінь або водопілля, оскільки на вагомі снігопади, які б сформували нову хвилю повені, синоптики не очікують.

Про це йдеться у повідомленні Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника.

У Заповіднику зазначили, що такі ранні повені спостерігались і раніше, наприклад, у 2014-му або вже досить далекому 2002 році.

"На річці Уж затоплення заплави почалось кілька тижнів тому, а найвищий рівень повені зафіксовано 24 лютого. Зараз спостерігаємо поступовий спад рівнів води. Натомість у найбільшій поліській річці Прип'ять вода продовжує прибувати, наповнюючи водночас стариці та заплавні озера", – йдеться у повідомленні.

Гідрологи Українського гідрометцентру прогнозують пік водопілля в пониззі Прип'яті дещо вищим за норму. Тож очікуємо, що велика вода створить сприятливі умови для заплавних екосистем.

Весняні води також наповнили і менші річки, меліоративні канали, оживили поліські болота.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: