fbpx
Сьогодні
15:35 05 Бер 2024

Франція закріпила на конституційному рівні право на аборти

Уперше у світі Франція закріпила на конституційному рівні право на аборти

Про це пишуть Reuters, CNN та Le Figaro.

Як повідомляє видання, відповідне рішення підтримали 780 членів Національних зборів і Сенату Франції на спеціальному засіданні у Версалі, 72 виступили проти.

Голосування закріпило в статті 34 французької конституції, що "закон визначає умови, за яких жінка має гарантовану свободу вдатися до аборту".

Востаннє конгрес обох палат парламенту скликали у 2008 році.

Зазначають, що близько 80% французів підтримують дозвіл на аборти. Після ухвалення змін Ейфелеву вежу в Парижі освітили з гаслами "Моє тіло – мій вибір".

Законодавці привітали цей крок як історичний спосіб для Франції надіслати чіткий сигнал про підтримку репродуктивних прав, оскільки аборти перебувають під загрозою в Сполучених Штатах, а також у деяких частинах Європи.

Прем'єр-міністр Габріель Атталь заявив перед голосуванням, що законодавці мають "моральний обов'язок" перед жінками, які в минулому були змушені терпіти незаконні аборти.

"Ми посилаємо повідомлення всім жінкам: ваше тіло належить вам, і ніхто не може вирішувати за вас", – сказав прем'єр-міністр Габріель Атталь.

Варто додати, що у Франції жінки мають законне право на аборт з моменту ухвалення закону 1974 року.

Однак, як наголосили в Reuters, після рішення Верховного суду США скасувати конституційне право жінок на аборт у 2022 році французькі активісти прагнули, щоб Франція стала першою країною, яка закріпить це право у своєму основному законі.

Що відомо про заборону абортів у світі

Як відомо, поки що лише 5 країн світу повністю заборонили аборти:

  • Нікарагуа,
  • Домініканська Республіка,
  • Республіка Сальвадор,
  • Мальта,
  • Ватикан.

Лише два з них – європейські.

У Польщі аборт дозволений, але при умові:

  • вагітність загрожує життю та здоров'ю жінки,
  • є наслідком зґвалтування,
  • плід має важкі вади розвитку.

У червні 2022 року Верховний суд США скасував рішення 1973 року у справі "Роу проти Вейда", яке надало жінкам конституційне право на аборт.

В Україні аборт є легальним і може бути проведений за законним запитом протягом перших 12 тижнів вагітності з немедичних причин.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: