fbpx
Сьогодні
Ексклюзив 14:03 01 Бер 2024

У Києві пройде ярмарок мейкерства та винахідництва: навіщо це рішення?

English version here

"Ніщо не зупинить українських мейкерів, час яких настав!" Так кажуть у Maker Hub, а в найближчий вихідний ця громадська організація організовує в столиці першу за час війни в Україні ярмарку винахідництва та креативності Kyiv Maker Faire.

У чому проблема?

Для відновлення та повоєнного розвитку Україні знадобиться багато технарів та інженерів. Проте люди, які розуміються на техніці, вміють і люблять робити щось руками, не зʼявляться з повітря. Розвивати напрямок мейкерства та винахідництва потрібно вже зараз, залучаючи до цього процесу як вже визнаних фахівців, так і новаторів.

Яке рішення?

Громадська організація "Мейкер Хаб", за підтримкою Міністерства освіти і науки, Малої Академії Наук та GIZ Ukraine, повідомляє про проведення в Києві традиційного фестивалю Kyiv Maker Faire. Ця подія об'єднає інженерів, винахідників, стартаперів, підприємців, дизайнерів, студентів та школярів, що цікавляться наукою, творчістю та новітніми технологіями. 

Захід відбудеться в суботу, 2 березня, в приміщенні бібліотеки  Національного технічного університету України "Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського". Вхід — безоплатний, але за попередньою реєстрацією.

Як це працює?

  • "Покажи й розкажи"

Kyiv Mini Maker Faire — 2018

Maker Faire —  це мікс наук, IT, ремесел, зустріч інженерів, крафтерів та технічних ентузіастів та будь-якого віку. Мейкери приходять на Maker Fair, щоб поділитися тим, що вони роблять самі, та надихнутися тим, що роблять інші. Саме завдяки такому спілкуванню народжуються нові ідеї, популяризується філософія створення та винаходу. Захід створено для всіх, хто давно хотів удосконалити знання в науці й технологіях, поспілкуватися з однодумцями та представити свої напрацювання.

"Maker Faire — це сталий міжнародний формат, таких ярмарків у світі відбулося кілька сотень. Це наш шістнадцятий український ярмарок. На меті є об'єднання спільноти та надання майданчика для спілкування. Формат, що ми реалізуємо — Greatest Show&Tell — "Покажи та розкажи". Через демонстрацію та спілкування на ярмарку більше людей починають цікавитися виробничими хобі та професіями, інженерною справою, шукають собі гуртки та мейкерські простори, які вони можуть відвідувати й після ярмарку, або знаходять собі колективи або команди, що працюють над виробничими цікавими задачами", — розповідає Юрій Власюк, співорганізатор ярмарку мейкерів та винахідників Kyiv Maker Faire. 

  • Кому це буде цікаво?

На фестивалі можна:

  • презентувати власний проєкт таким самим закоханим у науку та мейкерство однодумцям;
  • познайомитись з мейкерами, науковцями, інженерами, освітянами;
  • відчути сповна мейкерський рух і зарядитись новими ідеями;
  • а також це чудова ідея просто провести цікаво та корисно суботній день, завітавши на захід з родиною, друзями або дітьми.

"Ми в команді жартуємо, що Kyiv Maker Faire буде цікавим «дітям від 5 до 105 років», — говорить Юрій Власюк. — А насправді враховуючи різноманітність учасників, тут буде цікаво максимально широкому колу відвідувачів — програмісткам та юристам, людям, що думають про свій проєкт або перекваліфікацію, освітянам та людям без спеціальних знань, але з інтересом до вивчення нового". 

Для відвідувачів на ярмарку планується серія майстер-класів з ракетомоделювання, 3д-друку глиною, програмування розумного будинку та основ програмування роботів.

Дитячий гурток історико-технічного моделювання "KIDS' BUILDING STUDIO" поділиться власними творчими проєктами.

Одеська Політехніка продемонструє на фестивалі Formula Student ONPU — перегоновий автомобіль, повністю спроєктований, сконструйований та побудований студентами університету.

Навчально-науковий механіко-машинобудівний інститут КПІ ім. Ігоря Сікорського представить на ярмарку проєкт автоматизованої велопарковки — VeloArc. Така парковка дозволить не лише захистити ваш транспортний засіб від несприятливих погодних умов. Перш за все, це можливість покращення інфраструктури міста та екології за рахунок створення зручної смарт-системи для екологічно чистого транспорту.

"Наша задача як організаторів — зібрати якомога різноманітніших учасників. Загалом на Kyiv Maker Faire відбулося вже понад 60 реєстрацій в найрізноманітніших категоріях — вид кераміки до підводного робота", — каже Юрій Власюк.  

  • А це точно працює?

За словами організаторів українських Maker Faire, якщо людина після ярмарку просто придбає інструмент та буде робити щось вдома для себе особисто, навіть не на продаж — це вже чудовий результат. Але й за яскравими історіями успіху учасників фестивалів вони також слідкують. 

"Війна розкидала команди, які представляли свої проєкти ще на довоєнних ярмарках, але багато інженерів і майстринь зараз працюють у виробничих компаніях та застосовують свої знання. Так, Школа робототехніки запустила навчальний продукт, який вже зараз продається в США. Компанія Space Cossacks розробила та експортує навчальний комплект для вивчення супутників MySat Kit. Більшість невеликих виробників і зараз виготовляють та продають вироби з дерева та металу", — поділився з "Рубрикою" співорганізатор ярмарку мейкерів та винахідників Kyiv Maker Faire Юрій Власюк. 

  • Чому це потрібно саме під час війни?

"Ярмарки мейкерів потрібні у будь-які часи, вони мають особливе значення та вплив. Це в першу чергу осередок якісного та цікавого спілкування, за яким українці дуже скучили, спільнота однодумців та різнодумців одночасно. Це не про продаж в першу чергу, а про ідеї, залучення та співпрацю. Ярмарки — про освітню складову, люди приходять дізнатися та навчитися чогось корисного. Kyiv Maker Faire є також потужною психологічною підтримкою, це стимулювання винахідливості та самозарадності. І звісно, ярмарки — це про економічний розвиток", — вважає Юрій Власюк. 

Коли і де?

  • 2 березня, в приміщенні бібліотеки  Національного технічного університету України "Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського". 
  • Вхід на фестиваль безоплатний. Зареєструватися та отримати квиток для входу можна тут.
  • На випадок повітряної тривоги на ярмарку є укриття. Вони знаходяться в будівлі самої бібліотеки та в сусідніх корпусах.

Нагадаємо, у лютому 2024 року стартував відбір на BGV HARDWARE ACCELERATOR ― акселераційну програму від Державного університету "Житомирська політехніка" для підтримки технологічних стартапів.

Рубрика:
Київ Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: