fbpx
Сьогодні
10:44 28 Лют 2024

Уряд зобов'язав 6 державних компаній терміново сплатити до бюджету 50% дивідендів: навіщо це рішення

До 29 лютого 2024 року шість державних компаній мають забезпечити авансове перерахування до держбюджету не менше ніж 50% річних дивідендів на державну частку від результатів господарської діяльності у 2023 році.

Про це пише Рубрика, посилаючись на пресслужбу Мінекономіки.

У чому проблема?

Нещодавно стало відомо, що оператори газорозподілу групи "Нафтогаз" перерахують до держбюджету 226,7 млн грн дивідендів протягом першого півріччя 2024-го. Мова йде про операторів газорозподільних мереж, управління корпоративними правами яких передано АТ "Чорноморнафтогаз" групи "Нафтогаз" та які отримали прибуток у 2021-2022 роках.

На початку лютого Кабінет міністрів визначив базовий норматив відрахування на рівні 80% для державних підприємств. Зазначають, що підприємства, за власної ініціативи, можуть перераховувати до бюджету й більшу частку.

Минулого року рівень становив 50% від результатів господарської діяльності у 2022 році.

Також уряд окремо встановив нормативи відрахувань для:

  • "Нафтогазу України" на рівні 95%,
  • "Державного ощадного банку України" та "Української фінансової житлової компанії" – 30%,
  • "Укрнафти" – 30% (за умови, що 50% прибутку спрямують на капітальні інвестиції, затверджені Урядом у фінплані компанії на 2024 рік),
  • "УДП" – 30% (за умови спрямування 50% прибутку на оновлення флоту та розвиток виробничих потужностей Кілійського суднобудівельно-судноремонтного заводу),
  • "Укрзалізниці" – 50% (за умови що 30% прибутку спрямують на фінансування капітальних інвестицій, затверджених у консолідованому фінансовому плані на 2024-й, реконструкцію критичної залізничної інфраструктури та оновлення рухомого складу).

Яке рішення?

5 лютого 2024 року Кабінет Міністрів встановив для держпідприємств базовий норматив виплати дивідендів на рівні 80%. Держпідприємства можуть прийняти рішення про виплату вищих дивідендів.

При цьому Кабмін також встановив індивідуальні ставки виплати дивідендів для низки державних підприємств.

Своєю чергою Уряд зобов'язав до 29 лютого 2024 року шість державних компаній мають забезпечити авансове перерахування до держбюджету не менше ніж 50% річних дивідендів на державну частку від результатів господарської діяльності у 2023 році.

Як це працює?

Відповідне розпорядження щодо тих товариств, де Кабінет Міністрів є органом управління, Уряд затвердив 27 лютого.

"Уряд, як акціонер, ухвалив рішення спрямувати у держбюджет частину дивідендів компаній, для яких він є органом управління.

Це обумовлено необхідністю поповнення державного бюджету в умовах повномасштабної війни для фінансування видатків держави",- заявив заступник міністра економіки Олексій Соболев.

Рішення стосується таких компаній:

  • АТ "НАК "Нафтогаз України",
  • АТ "Українська залізниця",
  • ПрАт "Укргідроенерго",
  • АТ "Українські енергетичні машини",
  • ПрАТ "Нижньодністровська ГЕС",
  • АТ "Українська оборонна промисловість".

За даними Міністерства фінансів, це дозволить забезпечити надходження до державного бюджету у лютому на 3 млрд грн.

Нагадаємо, що багаторічним лідером галузі роздрібної торгівлі є "АТБ", яка входить у топ-10 найбільших платників податків країни.

Рубрика:
Економіка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: