fbpx
Сьогодні
11:16 27 Лют 2024

У росії заявили про видачу вже 2 млн паспортів рф на окупованих територіях України

English version here

У російській федерації стверджують, що вже роздали понад 2 мільйони паспортів рф на тимчасово окупованих територіях України.

Про це пише російський "Інтерфакс" із посиланням на начальника ростовського Головного управління МВС Олега Агаркова

"Одним із пріоритетних завдань є документування жителів наших нових суб'єктів (так росіяни називають тимчасово окуповані території − ред.). На цей час уже видано понад два мільйони паспортів новим громадянам Російської Федерації", зазначив він.

Зі слів чиновника, у 2023 році співробітники його управління щотижня вирушали у "службові відрядження" на окуповані території України. Агарков зазначив, що всього за минулий рік було відряджено 716 ростовських поліціянтів.

Окрім того, за його даними, Інформаційний центр МВС у Ростовській області 2023 року поставив на облік понад мільйон жителів окупованих територій України.

"У Запорізькій і Херсонській областях встановлені й обслуговуються сервери для приймання та обробки дактокарт із підключенням до централізованих обліків. Здійснюється приймання та обробка дактилоскопічної інформації в Луганській і Донецькій народних республіках", − заявив Агарков.

Що відомо про паспортизацію на ТОТ

У грудні минулого року Центр нацспротиву повідомляв, що українці відмовляються отримувати російські паспорти на тимчасово окупованих територіях.

Тоді ж стало відомо, що російсько-окупаційна влада вирішила до кінця року "паспортизувати" декілька сотень українців, які працюють на Запорізькій атомній електростанції.

Окрім того, жителям тимчасово окупованого Мелітополя, які відмовляються отримувати паспорти росії, загарбники погрожують штрафами та депортацією.

А в кінці літа минулого року Центр національного спротиву повідомляв, що на тимчасово окупованих територіях Луганської області російські загарбники вимагають від колаборантів до 1 жовтня провести примусову роздачу паспорта рф серед підлітків віком 14-18 років.

Нагадаємо, що і раніше за отримання паспорта рф дітям на окупованих територіях пропонували гроші.

Також на захоплених територіях України окупанти, щоб прискорити процес паспортизації, пенсіонерам пропонують гроші, а від підприємств вимагають списки.

Чи можна брати російський паспорт на тимчасово окупованих українських територіях

Як відомо, український омбудсмен Дмитро Лубінець закликав жителів тимчасово окупованих територій України отримувати російське громадянство задля збереження життя.

А вже після деокупації офіційно відмовитися від російського паспорта — зараз в Україні напрацьовують відповідний закон.

Водночас міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук порадила "російські паспорти не брати, з окупантами не співпрацювати, за можливості виїхати, чекати ЗСУ".

Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк зазначив, що й Лубінець, і Верещук мають рацію. Як пояснив він, омбудсмен сказав, що російський паспорт варто брати в крайньому разі з міркувань безпеки. Своєю чергою, міністерка стверджує, що не слід просто так оформляти собі паспорт аби допомагати ворогу.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: