fbpx
Сьогодні
Відео 17:51 25 Лют 2024

Перший Глобальний саміт відбудеться вже весною: пресконференція Президента України

Фото: Телеграм / Слуга народу

У Києві розпочалася пресконференція Президента Володимира Зеленського. Глава держави заявив, що перший саміт миру можуть провести вже цього року навесні.

Про це він сказав під час своєї пресконференції після форуму "Україна. Рік 2024", передає Рубрика.

Зауважимо, що перед цим відбулося п'ять дискусійних сесій за участю представників військово-політичного керівництва держави.

Як повідомлялося, попередня велика пресконференція Президента України Володимира Зеленського відбулася 19 грудня і була присвячена підсумкам 2023 року.

За його словами, саміт відбудеться у Швейцарії, і під час нього розроблять план вирішення кожної з криз, які принесла війна.

"Перший саміт, інавгураційний, я надіюсь, що він відбудеться весною, в Швейцарії. Нам не можна втратити цю дипломатичну ініціативу. Другий саміт, ми б хотіли, може бути не на європейському континенті, а на іншому якомусь континенті. Я думаю, що у найближчі тижні-місяці ця інформація також з'явиться", – зазначив Президент.

Він додав, що на першому саміті буде розроблено план, а потім "країни будуть технічно розбирати кожну кризу, яку принесла війна, і підготують відповідний документ, як це було на прикладі зернової ініціативи".

"Ми говорили, що ми не довіряємо Путіну, і ми були праві. Ми говорили про конкретні кроки, і ця ініціатива (зернова – ред.) спочатку працювала. А потім цей наш план було передано російській стороні. І це було неважливо, хто з того боку затверджує, не затверджує, торгується, або не приймає цю ініціативу. Ми показали, що давайте працювати в такому форматі, і якщо це не працює, то ми знову будемо іти до реалізації коридору своїми власними силами. Так і вийшло. Рік працювала ініціатива, і я вдячний нашим партнерам, а після цього Росія вийшла з ініціативи, але ми вже були готові до самостійного зернового коридору. Ми не підвели наших партнерів, а партнери побачили, що Росії довіряти не можна. Але Росія вже нічого зробити не могла – зерно пішло", – сказав Зеленський.

Так само, за його словами, може вийти і з самітом, коли документ буде представлено росії, адже ніхто не знає, чи вона його прийме. Однак ініціатива буде іти від України.

"Коли країни підготують відповідний документ, він буде справедливий, то це не значить, що Росія прийме цей документ. Ніхто не може гарантувати. Але в будь-якому випадку цей документ, так само як і у форматі зернової ініціативи, буде представлений перемовниками в тому чи іншому форматі російській стороні. І ми будемо готові до другого саміту, до відповідних дипломатичних кроків щодо справедливого миру і закінчення війни. Це наша ініціатива, і ми хочемо, щоб з нами було якомога більше країн світу. Ми повинні рухатися вперед", – наголосив керівник держави.

Він зауважив, що не хоче, аби після різних виборів у різних країнах світу з'явилася згодом чиясь чужа ініціатива стосовно миру і закінчення війни.

"Я не хочу, щоб після виборів різних, через рік, від недемократичних, чи дуже демократичних країн з'явилась своя ініціатива, яка б не співпадала з інтересами країни, що сьогодні у війні", – підкреслив Президент.

Як повідомляла Рубрика, у січні 2024 року Президент України Володимир Зеленський і Президентка Швейцарської Конфедерації Віола Амхерд домовилися про початок підготовки до проведення у Швейцарії Глобального саміту миру на рівні лідерів держав.

Нагадаємо, раніше сьогодні, 25 лютого, керівник Офісу президента Андрій Єрмак допустив участь росії в глобальному саміті миру, однак не на першій зустрічі.

Що відомо про форум "Україна. Рік 2024"

25 лютого, у столиці України Києві проходить форум "Україна. Рік 2024", присвячений другій річниці повномасштабного протистояння росії.

Основні теми форуму:

  • досягнення українських цілей у війні,
  • розвиток Сил оборони й безпеки України,
  • робота українського оборонно-промислового комплексу,
  • забезпечення економічного зростання та інтеграції України до світових ринків,
  • реалізація Української формули миру,
  • гарантії безпеки для України та захист життів наших людей.

Формат заходу включає панельні дискусії й пресконференцію Президента України.

Під час виступу міністр цифрової трансформації Михайло Федоров заявив, що в Україні ціль виробити 1 мільйон FPV-дронів у 2024 році, яку раніше анонсував президент Володимир Зеленський, перевиконають.

Окрім того, міністр оборони Рустем Умєров виступаючи на форумі зауважив, що на фронті дуже ускладнює роботу те, що половина постачань зброї не приходить в Україну вчасно, у визначені терміни.

Своєю чергою заступник головнокомандувача ЗСУ Вадим Сухаревський заявив, що Сили безпілотних систем будуть підтримкою для бойових бригад на фронті й це допоможе асиметрично відповідати на дії противника.

А премʼєр Денис Шмигаль під час форуму озвучив план України на цей рік. Ключовими завданнями українського уряду є забезпечення країни фінансовими ресурсами, розвиток оборонно-промислового комплексу, конфіскація російських активів та логістика.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: