fbpx
Сьогодні
Фото 19:26 24 Лют 2024

"Не знаю, скільки волонтери зберуть у цьому році. Але знаю, скільки може дати моє місто" - під КМДА відбулась 19-та акція "Гроші на ЗСУ"

Сьогодні, 24.02.2024, в день другої річниці повномасштабного вторгнення, у Києві відбулась щосуботня акція "Гроші на ЗСУ".

Нагадаємо, що кияни виходять на цю акцію, аби вимагати наступне:

  • спрямувати 20% бюджету Києва на допомогу Силам Оборони;
  • ефективно освоювати, прозоро звітувати про використання цих коштів на допомогу Силам Оборони;
  • підвищувати інклюзивність Києва;
  • устатковувати медзаклади та реабілітаційні центри для поранених військових;

Акція почалась о 10-й ранку під КМДА. На початку акції Мирослав Гаврищук, один з учасників ініціативної групи "Гроші на ЗСУ", нагадав, чому він вважає важливим продовжувати акції:

"Нещодавно було опубліковано звіт від трьох найпопулярніших в Україні благодійних ініціатив – фонду "Повернись живим", "United24" та "Благодійного фонду Сергія Притули". Ці ініціативи відзвітували про кількість грошей, яку вони змогли зібрати впродовж 2023 року. У 2023 вони разом зібрали 18,7 млрд грн. Це майже вдвічі менше, ніж зазначені фонди зібрали у 2022 році. Але чи зменшились потреби військових в допомозі за 2023-й рік майже вдвічі? Чи зменшаться вони майже вдвічі в 2024 році? Питання риторичні. Та я хочу нагадати, що у 2023 році, впродовж трьох місяців, поки тривали наші акції "Гроші на ЗСУ", додатково КМДА виділило більше 3 млрд грн на підтримку військових. Це 20% від того, що зібрали найбільші волонтерські фонди за допомогою усією України і тих, хто підтримує нас з-за кордону. Якби у 2023 році КМДА виділило з бюджету ті 20%, які ми вимагали направити на допомогу Силам Оборони, то одне лише місто Київ з наших податків, з грошей, які ми, кияни, даємо місту, по рівню своєї допомоги могло б зрівнятися з трьома цими фондами. І це усвідомлення чітко дає мені зрозуміти, чому я виходжу сюди. Бо ми можемо змінити ситуацію. Бо у наших силах заявити, куди ми хочемо спрямувати гроші. Я не знаю, скільки волонтери зберуть у цьому році. Але я знаю скільки може дати моє місто. Ось чому я виходжу сюди щосуботи."

Далі слово взяв Тарас Калита, активіст ініціативи "Гроші на ЗСУ", і поділився останніми новинами за тиждень. Він розповів про засідання регламентної комісії, на якому проголосували за винесення на сесію проєкту звернення Київської міської ради до Верховної Ради щодо законів про більші повноваження по фінансуванню ЗСУ з місцевих бюджетів:

"Нагадаю, що у Верховній Раді проєкти відповідних рішень лежать з серпня 2023 року, сподіваємося, звернення Київради допоможе прискорити процес їхнього розгляду. "Гроші на ЗСУ" ініціювали це звернення, тож будемо уважно стежити за цим процесом, підтримувати та допомагати за потреби." – сказав активіст.

Також пан Калита зазначив, що на найближчу сесію винесуть проєкт рішення, який передбачає збільшення фінансування програми "Захисник Києва" на 1 млрд, за рахунок скорочення витрат на транспортну інфраструктуру.

"Відповідна сесія відбудеться  у четвер, 29-го лютого, чекаємо та сподіваємося, що будуть новини." – розповів Тарас.

Що стосується засвоєння коштів, то учасник ініціативної групи нагадав, що 7-го грудня Київрадою було прийнято рішення виплачувати 30 тисяч грн тим киянам, хто долучився до Сил Оборони після 1 грудня 2023 року. Минуло 2,5 місяці – ініціативна група досі чекає на результати. Як і чекає на активні дії та результати стосовно рішення від 17-го січня 2024 року про виділення 500 мільйонів грн з бюджету на закупівлю БПЛА.

Під час акції провели ходу пам'яті 2-ї річниці повномасштабного вторгнення та 10-річчя російсько-української війни. Колона пройшла від КМДА до Майдану Незалежності, де учасники запалили свічки та вшанували хвилиною мовчання всіх загиблих від російської агресії.

Цю акцію було присвячено нагадуванню про те, що небезпека окупації загрожує чи вже охоплює певні регіони України. Нагадуванню про те, що наші Захисники та Захисниці мають відчувати підтримку тилу, а також отримувати гідні умови для лікування та комфортного життя у столиці.

Деякі учасниці акції також поділились, чому вони виходять щосуботи на акції "Гроші на ЗСУ":

"У Києві важко пересуватись людям з інвалідністю, вони самі про це говорять. Важливо, щоб потреби усіх людей враховувались. А ще в нас 2 роки триває повномасштабна війна і 10 років триває російсько-українська війна. Ми маємо допомагати Збройним Силам України, бо не буде допомоги – буде окупація." – каже Евеліна.

"Моя війна почалась 10 років тому. Мій батько – військовий, він пройшов АТО, ООС і він пішов добровольцем у 2022 році. Моя мама підписала контракт. Мій дядя підписав контракт. Мій брат – у "Кадетському корпусі", мріє стати льотчиком та захищати українське небо. Мене щодня запитують, чому я підтримую мітинги "Гроші на ЗСУ". Та я вам вже назвала свої причини вище. Ми завжди потрібні Силам Оборони – вчора, сьогодні, завтра. Ми – їх тил. І поки вони захищають нас, ми маємо підставити їм плече підтримки. У нас не може бути іншого шляху. Нам не потрібні парки та бруківки, навіть нове метро – нам потрібні наші рідні, живі, тут і поруч. Якщо цього не розуміє влада – наша місія, невпинно це їм пояснювати. Бо якщо наступної суботи ми з вами не вийдемо, то захищатись невдовзі доведеться тюльпанами та бруківкою з нового скверу.", – ділиться Наталі.

"Коли я питаю свою подругу, яка вже 10 років живе в окупованому Донецьку, що вона хотіла б передати свідомим людям у Києві, вона щоразу відповідає: "Просто скажи, що тут чекають". За це ми і боремося – за десятки тисяч українців, які чекають на повернення додому.  Їхні голоси не звучать так голосно, як наші, бо вони змушені мовчати заради власної безпеки. Але вони все ще там, все ще чекають на Україну". – розповідає Поліна.

Наприкінці акції учасники заспівали гімн України.

Усі результати акцій, анонси та роз'яснення, як Київ може допомогти Силам Оборони під час війни, можна переглянути у соцмережах ініціативи:

Телеграм – https://t.me/groshi_na_zsu

Інстаграм – https://www.instagram.com/groshi.na.zsu/

Фейсбук – https://www.facebook.com/groshi.na.zsu/

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: