fbpx
Сьогодні
16:15 27 Гру 2023

Якщо ЄС і США не нададуть обіцяну допомогу, можливі затримки виплати пенсій та зарплат, – Свириденко

фото: Мінекономіки

Якщо Євросоюз і США не нададуть обіцяну фінансову допомогу на початку наступного року, Україні, можливо, доведеться відкласти виплату пенсій та зарплат державним службовцям.

Про це заявила перша віцепрем'єр-міністерка — міністерка економіки Юлія Свириденко у коментарі Financial Times., пише Рубрика.

За словами міністерки, дефіцит зовнішньої підтримки підштовхне українську економіку назад до режиму "виживання" після того, як вона почала відновлення у 2023 році зі зростанням валового внутрішнього продукту, за оцінками МВФ, у 4,5%.

"Підтримка партнерів надзвичайно важлива. Нам це потрібно терміново", — сказала Свириденко.

FT зазначає, що український уряд намагається зібрати гроші для зарплат і пенсій після того, як обіцяне фінансування від союзників не надійшло. Наступного року Україні потрібно 37 мільярдів доларів зовнішньої підтримки.

Видання нагадало, що наразі запит президента США Джо Байдена на 60 млрд доларів у "глухому куті" в Конгресі, а пакет підтримки ЄС на 50 млрд євро заблокований через вето Угорщини. Лідери ЄС знову зустрінуться 1 лютого, щоб спробувати подолати опір Угорщини, але вони також розробляють альтернативні плани направити 20 мільярдів євро Києву в обхід Будапешта.

Свириденко висловила надію, що ЄС схвалить підтримку в лютому та надасть кошти до кінця березня. Але вона також сказала, що цього буде недостатньо.

Виділення 50 млрд євро для України

Нагадаємо, що 14 грудня, лідери країн Європейського Союзу ухвалили рішення почати процес перемовин про вступ України та Молдови до ЄС.

Водночас, за підсумками дискусії, глави держав та урядів не змогли досягти консенсусу та прийняти поправки до багаторічного бюджету ЄС на 2024-2027 роки, які передбачали, зокрема, створення Українського фонду в обсязі 50 мільярдів євро для бюджетної підтримки України в умовах війни та для створення умов для її повоєнного відновлення. Розгляд цього питання європейські лідери перенесли на початок наступного року.

У результаті Угорщина наклала вето на рішення, решта 26 країн його підтримали. Прем'єр Угорщини Віктор Орбан заявив, що не схвалить таке рішення, допоки блок не виплатить усі призначені для його країни кошти, які були заморожені.

При цьому в Міністерстві закордонних справ України заявили, що рішення про 50 млрд євро вже принципово прийнято. І у січні має відбутися завершення всіх юридичних процедур.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: