fbpx
Сьогодні
21:35 23 Лют 2024

Безпекові гарантії з державами-партнерами будуть діяти до вступу України в НАТО, – нардеп

Фото ОПУ

Підсумки Мюнхенської конференції з безпеки та формування нової системи безпекових гарантій для України підбив в ефірі телемарафону "Єдині новини" заступник голови Комітету ВР з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Арсеній Пушкаренко.

Передусім він зазначив, що з погляду безпекового дискурсу Мюнхенська конференція є передовим майданчиком, адже збирає світових лідерів та провідних експертів, котрі обговорюють і моделюють можливі сценарії та виклики. В цьому контексті виступ Президента Зеленського без перебільшення став головною подією цьогорічного заходу в Мюнхені.

"Президент Володимир Зеленський висловив чітку позицію: 2024-й рік має стати роком відновлення світового порядку, заснованого на міжнародному праві, нехтування яким у найгіршій формі демонструє Росія", – заявив народний депутат.

Також він відзначив, що цивілізований світ показує підтримку та консенсус щодо України. Про це свідчать результати зустрічей нашого Президента на Конференції та реакції на його промову.

"Зокрема, відчувається підтримка Української формули миру, котра, власне, й покликана відновити дію міжнародного права та стати універсальним набором механізмів дій для кризових безпекових ситуацій у різних куточках світу", – наголосив Арсеній Пушкаренко.

Він нагадав, що традиційна аналітична доповідь, яку цього року підготували організатори Мюнхенської конференції, мала показову назву – "Програють всі?". У цьому документі акцентувалося на тому, що сьогодні є ризик того, що міжнародне право програє "вісі зла", яка гуртується навколо росії, Ірану, КНДР. Тому народний депутат зауважив, що дедалі більшого поширення набуває висновок, що світова архітектура безпеки неможлива без перемоги України. Адже без цього більше не буде ніякої колективної безпеки, а міжнародне право буде остаточно знехтуване.

Арсеній Пушкаренко також зауважив, що завдяки колосальним зусиллям Президента Володимира Зеленського, команди Офісу Президента України на чолі з Андрієм Єрмаком та Міністерства закордонних справ Україна продовжує отримувати змістовні гарантії безпеки з боку держав G7. Ці гарантії надаються у форматі двосторонніх безпекових договорів у рамках домовленостей за підсумками Вільнюського саміту НАТО.

"Першою країною, яка підписала відповідну безпекову угоду з нами, стала Великобританія. Зараз маємо наступні підписані домовленості з Німеччиною та Францією та ще 25 держав готові до укладання відповідних угод", – наголосив парламентар.

На його думку, рішення Німеччини та Франції про підписання гарантій безпеки для України є безпрецедентними!

"Усі ми пам'ятаємо, як були налаштовані ці держави на початку повномасштабного вторгнення рф в Україну, тож такий результат є надзвичайно важливим. Власне, підписані безпекові гарантії для України сьогодні значно посилюють підтримку і в майбутньому гарантують всеосяжну допомогу у випадку нової загрози нашій територіальній цілісності та діятимуть до вступу нашої країни до НАТО", – відзначив Арсеній Пушкаренко.

Він також нагадав, як у 2022-му році весь наш дипломатичний корпус на вістрі з Послом Андрієм Мельником у Німеччині намагалися здвинути тектонічну плиту та пояснити офіційному Берліну, що потрібно діяти невідкладно. І ось тепер маємо колосальну різницю: того року ця країна, як і Франція, виділила приблизно 1,7 млрд євро військової допомоги Україні. Цьогоріч Німеччина надасть 7,1 млрд євро, а Франція — 3 млрд євро.

"Це показує, що держави, котрі були не рішучі напочатку, зараз стають лідерами підтримки нашої держави, усвідомлюючи помилкову багаторічну політику щодо РФ. І підтверджує заяву Верховного представника Європейського Союзу з питань закордонних справ і політики безпеки Жозепа Борреля під час його нещодавнього візиту до Києва. Коли він заявив, що Європа прокидається і має перейти від принципу "допомагати скільки необхідно" до принципу "дати все, що потрібно для Перемоги України", – заявив народний депутат.

Окремо він привернув увагу до того, що саме три країни з-поміж G7 підписали гарантії безпеки для України. І що в угодах також йде мова про підтримку санкцій, про використання заморожених російських активів для відновлення України.

"Ми маємо гіркий досвід Будапештського меморандуму, коли одна з країн-гарантів стала агресором. Тому Президент та вся команда дуже відповідально ставляться до підготовки і наповнення реальним змістом безпекових угод", – наголосив Арсеній Пушкаренко.

Народний депутат повідомив, що цими днями разом із Першим заступником Голови Верховної Ради України Олександром Корнієнком повернувся з Донбасу.

"Ситуація складна. Але важливо, що, очоливши артилерійську коаліцію, Франція докладає максимум зусиль, аби забезпечити наших військових снарядами. Також після зустрічі Володимира Зеленського з Президентом Чехії Петром Павлом вже маємо новину про додаткові артилерійські снаряди. Тож сподіваємося, що дії партнерів в цьому напрямку будуть активними і системними", – висловив надію парламентар.

Нарешті, торкаючись ще одного важливого в безпековому контексті питання, Арсеній Пушкаренко нагадав, що, за попередніми оцінками, у світі зараз близько 300 мільярдів доларів заморожених російських активів. Значна частина – суверенні, тобто недоторканні. І прецедентів вилучення таких активів не було. Та сьогодні наші міжнародні партнери поступово йдуть до цього рішення.

"12 лютого Рада ЄС ухвалила рішення про те, що чисті прибутки із заморожених активів Росії, буде передано Україні для відбудови. Це дуже важливо. Ці кошти нам сьогодні потрібні, зокрема для відновлення. Але ми наполягаємо на тому, що ці гроші мають стати додатковими до 50 мільярдів євро, які 1-го лютого схвалили лідери Європейського Союзу в рамках Ukraine Facility, – наголосив нардеп, і додав: – Наша позиція принципова. Про неї, як і на Мюнхенській конференції, так і завжди, говорить Президент Володимир Зеленський: Росія повинна заплатити, у тому числі і своїми суверенними активами, для відновлення справедливості та компенсації того, що вона зробила в Україні".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: