fbpx
Сьогодні
16:24 21 Лют 2024

Минулого року у межах проєкту "Армія дронів" законтрактували більш ніж 300 тисяч БПЛА, – Федоров

English version here

Фото: Фейсбук / Михайло Федоров

У 2023 році в межах проєкту «Армія дронів» було законтрактовано понад 300 тис. БПЛА, 90% з яких – вітчизняного виротництва.

Про це розповів віцепрем'єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, передає Рубрика, посилаючись на УП.

«Завдяки тому, що українські виробники змогли масштабувати виробництво, а держава виділила історичний бюджет на дрони – 40 мільярдів гривень. У 2023 році в межах проєкту "Армія дронів" законтрактували більш ніж 300 тисяч БПЛА. З них 90% – дрони українського виробництва», – зазначив Федоров.

Закупівлі окремих груп БПЛА зросли в сотні разів, порівняно з 2022 роком. Наприклад, у 2022 році було закуплено 500 FPV-камікадзе, а у 2023-му – приблизно 100 тис. У 50 разів збільшилася кількість закуплених літаків-камікадзе з дальнім ренджем (діапазоном), здатних літати на сотні кілометрів. Майже 90% усіх дронів, які вражають об'єкти ворога в Чорному морі та долітають до Бєлгорода чи Пітєра, закуплено в межах програми «Армія дронів».

У 80 разів зросла кількість закуплених багаторазових коптерів, які за ніч можуть зробити до 10 вильотів та знищити десятки одиниць ворожої техніки. У 70 разів більше закупили «Мавіків», які допомагають нашим військовим розвідувати ворожі території.

За словами Федорова, у 2024 році темпи контрактації із Силами оборони зростатимуть. 

Як повідомлялося, Україна цьогоріч виготовить тисячі безпілотників дальнього радіусу дії, здатних завдавати глибоких ударів по Росії.

Довідка

"Армія дронів" – проєкт, започаткований Генеральним штабом ЗСУ та Міністерством цифрової трансформації. Це комплексна програма, що передбачає системну закупівлю дронів, їх ремонт, а також курси навчання відповідних фахівців.

14 серпня фонд компетентної допомоги армії «Повернись живим», фандрейзингова платформа United24 і monobank започаткували проєкт Операція "Єдність", щоб закупити 10 000 дронів-камікадзе для Сил оборони України.

Виробництво БпЛА в Україні

Наразі в Україні справжній бум виробництва дронів. Зокрема, через те, що уряду вдалося спростити процедури для розробників, а також виробників озброєння та військової техніки.

Зокрема Кабінет міністрів виділив в поточному році 40 мільярдів гривень для інвестицій в українських виробників безпілотників.

Нагадаємо, у липні минулого рок, фандрейзингова платформа United24 разом із Генеральним штабом ЗСУ та Міністерством цифрової інформації оголосили про початок проєкту "Армія дронів".

Наразі армії дронів вже понад рік. За цей час в Україні створили масове виробництво безпілотників, ударні роти БпЛА та навчання операторів дронів — це головні досягнення проєкту.

За рік фандрейзингова платформа "United 24" зібрала 325 мільйонів доларів, а в рамках проєкту "Армія дронів" в Україні вже підготовлено 10 тисяч операторів БпЛА.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: