fbpx
Сьогодні
15:44 20 Лют 2024

Прикладом є Африка: вчені пояснили, чому висадження дерев у невідповідних місцях несе загрозу природі

Фото: Мунтака Часант/Рекс/Shutterstock

Вчені попереджають, що через відновлення лісів на невідповідних для цього територіях в Африці у зоні ризику опинилася площа розміром як Франція.

Про це пише The Guardian.

У дослідженні, яке опублікував журнал Science, вчені застерігають від висадки дерев на площі 100 мільйонів гектарів, яку планують здійснити до 2030 року задля втілення Ініціативи з відновлення африканських лісових ландшафтів.

Фахівці зазначають, що, відповідно до проєкту, планується висадка дерев у нелісових екосистемах, зокрема в саванах та на луках.

Савани Африка

Фото: Вікіпедія

За даними дослідження, 52% проєктів із посадки дерев, що зараз реалізують в Африці, проходять у саванах – місцевостях, на яких переважає трав'яний покрив з окремими деревами, групами дерев або чагарниками.

Це, за їхніми словами, потенційно може порушити або зруйнувати незаймані екосистеми. Збільшення кількості дерев у цій зоні зменшить кількість світла, яке може досягати землі. А це загрожує зміною трав'яного середовища савани.

Такі дії також мають негативний вплив на диких тварин, які там мешкають, зокрема носорогів та антилоп гну.

Савани Африка

Фото: Вікіпедія

Причиною реалізації проєктів, які можуть бути шкідливими, дослідники називають класифікацію саван не як трав'янистих екосистем, а як "лісів".

За визначенням, яке зараз використовує Продовольча та сільськогосподарська організація ООН, лісице ділянки землі площею понад 0,5 гектара з деревами заввишки понад 5 метрів і деревним покровом щонайменше 10%.

Згідно з цим визначенням, на савани поширюються стандарти для відновлення лісів, хоча фактично вони ними не є.

"Ми повинні уникнути ситуації, коли ми за деревами вже не зможемо побачити савану, а ці дорогоцінні трав'янисті системи будуть втрачені безповоротно", – пишуть автори дослідження.

"Відновлення екосистем є необхідним і важливим, але воно має здійснюватися у спосіб, який підходить кожній системі. Існує термінова потреба переглянути визначення, щоб савани не плутали з лісом", – наголосила професорка тропічної екології в Університеті Ліверпуля Кейт Парр.

Нагадаємо, у червні 2021 року президент Володимир Зеленський підписав указ про старт проєкту "Зелена країна", мета якого – за 10 років збільшити площі лісів на один мільйон гектарів. Це мало відбутися в рамках програми "Масштабне залісення України".

Однак екологи критикували цю ініціативу. Вони зазначали, що висаджувати дерева для боротьби зі зміною клімату та для охорони природи – справа малоефективна.

Також у травні 2023 року в Україні офіційно затвердили перелік чужорідних видів дерев, які заборонено висаджувати у лісах.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: