fbpx
Сьогодні
13:49 20 Лют 2024

На Закарпатті створюють ініціативну групу нацменшин: у чому рішення

Фото: Фейсбук / Закарпатська ОДА

На Закарпатті створюють ініціативну групу нацменшин. Мета цієї групи об'єднати зусилля органів держвлади та представників етнічних спільнот регіону для забезпечення дотримання їхніх прав і розв'язання нагальних питань.

Про це у Фейсбуці повідомила Закарпатська ОВА, пише Рубрика.

У чому проблема?

У Закарпатській області проживають представники понад 100 національностей.

Згідно перепису населення 2001 року тут налічується 1010,1 тис. українців (80,5 відсотка), у тому числі 10,1 тис. русинів, 151,5 тис. угорців (12,1 відсотка), 32,1 тис. румун (2,6 відсотка), 31,0 тис. росіян (2,5 відсотка), 14,0 тис. ромів (1,1 відсотка), 5,6 тис. словаків (0,5 відсотка), 3,5 тис. німців (0,3 відсотка), а також 1540 білорусів, 565 євреїв, 518 поляків, 490 вірмен та інші.

Яке рішення?

Тому на Закарпатті створюють ініціативну групу нацменшин, її мета – об'єднати зусилля органів держвлади та представників етнічних спільнот регіону.

А також забезпечення дотримання їхніх прав і розв'язання нагальних питань.

Як це працює?

Зазначається, що ініціативну групу створюють у межах проєкту Ради Європи "Підтримка реформування законодавчої бази щодо національних меншин та зміцнення стійкості національних меншин і ромів в Україні".

До її складу увійдуть представники структурних підрозділів ОВА та всіх нацменшин, що зараз компактно проживають в області.

Разом вони будуть вивчати актуальні потреби етнічних спільнот і формуватимуть план роботи з реалізації необхідних програм і заходів.

"Створення ініціативної групи на рівні області важливе для Закарпаття, зважаючи на кількість національних спільнот, які тут проживають… Зараз основне завдання – спільно знайти нові шляхи реалізації державної політики щодо підтримки національних спільнот. Найефективніше це вдасться здійснити за активної участі їхніх представників", – сказав директор департаменту стратегічних комунікацій, національностей та релігій Закарпатської ОВА Роман Молдавчук.

Як наголосила представниця Офісу Ради Європи в Україні та менеджерка проєкту Земфіра Кондур, два роки тому розпочали таку ініціативу в 5 областях України:

  • Вінницькій,
  • Волинській,
  • Закарпатській,
  • Одеській,
  • Чернігівській.

Тоді ініціативні групи створювалися при міських радах чи тергромадах, а зараз розглядають можливість перейти на інший рівень, щоб допомогти в реалізації прав та вирішенні тих потреб, які є у представників національних спільнот.

За її словами, Рада Європи впродовж року надаватиме фінансову та грантову підтримку на втілення заходів.

Як повідомляла Рубрика, Верховна Рада 8 грудня 2023 року розширила права національних меншин в Україні, передусім у сфері освіти, ухваливши зміни до законів і узгодивши їх з рекомендаціями Єврокомісії, щоб не заблокувати старт переговорів про вступ України до ЄС.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: