fbpx
Сьогодні
11:54 10 Лют 2024

Провести аудит мобілізованих є одним з головних завдань Сирського, бо з мільйона воюють до 300 тисяч, - Подоляк

Фото: AP / Efrem Lukatsky

З 1 мільйона мобілізованих в реальних бойових діях брали участь тільки близько 300 тисяч людей, тому одним з основних завдань новопризначеного головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського — буде аудит військовослужбовців.

Про це заявив радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк в ефірі телемарафону "Єдині новини".

Посадовець прокоментував ситуацію з мобілізацією в країні, додавши при цьому, що сьогодні немає конкретної цифри у 500 тисяч військовозобов'язаних, яких потрібно мобілізувати.

"Президент на підсумковій пресконференції, говорив: дивіться, якщо Збройні Сили хочуть, наприклад, 450 тисяч – вони про це заявляють, то вони мають чітко заявити, навіщо, на які завдання і як це буде регулюватися далі", нагадав Подоляк.

Зі слів чиновника, якщо є якісь замовлення на якусь кількість людей, які мають піти для виконання певних завдань, то виникають питання, коштом чого це фінансувати.

Щодо мобілізації, то як наголосив Подоляк, це не питання одномоментного — наприклад, 100, 200, 500 тисяч — це питання поступового доукомплектування.

Радник з Офісу Президента додав, що протягом місяця на військовий облік має братися якась кількість людей. З неї буде йти певна кількість на навчання і далі – на ротацію.

"Але президент сказав й іншу річ. Наприклад, вчора, говорячи про заміну керівництва Збройних сил, він говорить про те, що у нас практично мільйон сьогодні мобілізовано. А по лінії фронту, ті, хто був безпосередньо у війні, це 200-300 тисяч, інші були дуже далеко від війни.

Але ж вони є, вони мобілізовані. Мені здається, що одне з ключових завдань пана Сирського — це якраз таки провести аудит, де, хто та як перебуває. І після цього сказати, яка ще додаткова кількість (потрібна — ред.)", — сказав Подоляк.

Посадовець також вважає, що мобілізація має бути постійною, але не одномоментною.

Говорячи про дозвіл ТЦК та СП працювати цілодобово, то Подоляк сказав, що Кабмін пішов назустріч ТЦК.

"Щоб вони працювали не з 9 до 6 дня, бо війна немає перерви на обід і певного таймінгу. Війна іде, довготривала війна, яка йде на виснаження", — сказав Подоляк.

Він пояснив, що, щоб позбутися цього розриву, коли хтось працює у певний час, а люди на фронті — 24 на 7, військкомати також працюватимуть цілодобово.

Що відомо про перестановки у ЗСУ

8 лютого президент України Володимир Зеленський повідомив про рішення звільнити з посади головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного. Натомість новим головнокомандувачем був призначений Олександр Сирський.

9 лютого Сирський зробив першу заяву на посаді головнокомандувача ЗСУ. Він наголосив, що сьогодні перед Україною на порядку денному стоять нові завдання.

Окрім того, Зеленський призначив нового начальника Генерального штабу Збройних сил України генерал-майора Анатолія Баргилевича, а також командувача Сухопутних військ.

Також Кабінет міністрів України підтримав рішення щодо тимчасового призначення Олександра Порхуна на посаду міністра у справах ветеранів.

Речник Пентагону Патрік Райдер підкреслив, що Сполучені Штати продовжуватимуть підтримувати Україну, попри звільнення Залужного.

9 лютого стало відомо, що президент Володимир Зеленський надав звання Героя України ексголовнокомандувачу ЗСУ Валерію Залужному та начальнику Головного управління розвідки Міноборони Кирилу Буданову.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: