fbpx
Сьогодні
10:28 09 Лют 2024

Президент США виступив з незапланованим зверненням

Президент Байден

У ніч на 9 лютого глава Сполучених Штатів Джо Байден незаплановано звернувся до американців, прокоментувавши рішення спеціального прокурора.

Про це пише Рубрика з посиланням на заяву Байдена, Суспільне

У своїй заяві Байден прокоментував рішення спеціального прокурора не висувати звинувачення проти президента Байдена у неправильному поводженні з секретними документами.

Прокурор назвав Байдена "літнім чоловіком з поганою памʼяттю", який навмисно зберігав і розкривав конфіденційну інформацію.

Своєю чергою американський лідер заявив, що попри вік (Байдену 81 рік – ред.) він почувається добре і додав, що "з моєю пам'яттю все добре". Він розкритикував журналістів за те, що вони висловили занепокоєння виборців щодо його віку та гостроти розуму.

Відповідаючи на запитання, чому йому потрібно бути кандидатом від Демократичної партії, президент Байден відповів, що він є найбільш кваліфікованою людиною в цій країні, щоб бути президентом Сполучених Штатів і "завершити роботу, яку я розпочав".

Байден заперечує, що навмисно зберігав секретні матеріали, хоч у звіті спеціального прокурора йдеться інакше.

"Наше розслідування виявило докази того, що президент Байден навмисно зберігав і розкривав секретні матеріали після свого віцепрезидентства, коли він був приватною особою", – йдеться у звіті.

Попри це спецпрокурор вирішив не висувати звинувачень президентові в цій справі.

"Спецпрокурор вирішив не висувати звинувачень президентові в цій справі, бо передусім не знайшов нічого, що могло би довести умисний намір Байдена незаконно зберігати секретну інформацію, а також з урахуванням співпрацю (чинного президента – ред.) зі слідством",- зауважується у повідомленні.

Однією з причин, чому спецпрокурор вирішив не висувати звинувачень, полягає в тому, що Байден, за формулюваннями Гура, є літньою людиною "з поганою пам'яттю".

Нагадаємо, у січні 2023 року в домівці президента Сполучених Штатів Америки Джо Байдена знайшли партію документів з грифом "таємно".

Під час обшуків у домі Байдена у Вілмінгтоні, окрім секретних документів, були виявлені й блокноти, які містили інформацію, що мала державне значення.

Згодом у пляжний будинок президента США Джо Байдена в штаті Делавер ФБР прийшло з обшуками. Там були виявлені інші неповернуті документи з грифом секретності.

Раніше до цього ФБР знайшло та вилучило в особистому маєтку експрезидента Дональда Трампа з понад десяток тек із сотнями документів, у тому числі з грифом "цілком таємно". Тоді адвокати Трампа відмовилися повною мірою співпрацювати зі слідством та заявили, що він начебто скористався своїми повноваженнями, щоби розсекретити ці файли. Однак пізніше з'ясувалося, що формально Трамп не проводив такої процедури.

Крім того, секретні файли були виявлені також у будинку колишнього віцепрезидента США Майка Пенса.

Згідно із законодавством, документи з грифом мають зберігатися у спеціальних убезпечених місцях, а із завершенням каденції – передаватися до архіву.

ЗМІ тоді зауважили, що поки історія суттєво відрізняється від ситуації з таємними документами, знайденими в експрезидента Дональда Трампа, у якого виявили понад три сотні паперів, з яких кілька десятків секретних.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: