fbpx
Сьогодні
14:36 26 Січ 2024

МОМ та партнери працюють задля вирішення нагальної потреби в доступному житлі в Україні

English version here

Із початку війни в Україні близько 1,4 мільйона житлових будівель зазнали пошкоджень, причому близько третини з них вважаються непоправними. Враховуючи 3,7 мільйона внутрішньо переміщених осіб в Україні та 4,6 мільйона тих, хто повернувся до свого місця проживання, надання доступного житла та відновлення пошкодженого є пріоритетним завданням.

Міжнародна організація з міграції (МОМ), Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) та міжнародні експерти працюють над створенням сталої системи оренди житла, ділячись найкращими європейськими практиками з місцевими адміністраціями в Україні.

Цього тижня у Відні понад 70 представників академічних кіл, урядових, державних та міжнародних інституцій Європи зібралися разом, щоб обговорити питання доступного житла з представниками
місцевої влади з усієї України.

«Доступ до гідного житла вже давно є пріоритетом для МОМ. Це допоможе підтримати реконструкцію, необхідну для сталого відновлення», — заявив на заході у Відні Манфред Профазі, Регіональний директор МОМ у Південно-Східній Європі, Східній Європі та Центральній Азії. Поточні проєкти МОМ включають будівництво житла в п'яти регіонах України через створення механізму доступної оренди житла для переміщених осіб. В рамках цієї ініціативи буде побудовано близько 2 000 квартир для приблизно 6 000 осіб.

За оцінками, прямі збитки, завдані будівлям та громадській інфраструктурі в Україні, становлять 135 мільярдів доларів США, і ця цифра не припиняє зростати, оскільки війна триває.

«У контексті вступу до ЄС Україна має унікальну можливість використати багатий досвід країн-членів ЄС у сфері соціального та доступного житла, — сказав Ліонель Рапай, директор ЄІБ з питань розширення ЄС та країн-сусідів. — Використовуючи досвід Європейського інвестиційного банку як провідної міжнародної фінансової установи та Банку ЄС, ми можемо допомогти Україні трансформувати сектор доступного житла та ефективно задовольнити потреби населення».

Одним із українських міст, що беруть участь у проєкті МОМ, є Хмільник, курортне місто в центральній Україні.

На початку повномасштабного вторгнення Юлія, її чоловік та син-підліток переїхали з Харкова, який постійно зазнає інтенсивних обстрілів. Спочатку сім'ю прихистили родичі, але через
кілька місяців їм захотілося мати власний простір.

«Звісно, фінансово важко, але колективних центрів, де ми могли б зупинитися, немає. Крім того, створення нормальних умов для сина є нашим пріоритетом», — каже Юлія.

Невдовзі після російського вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року Хмільник прийняв близько 12 000 внутрішньо переміщених осіб, таких як Юлія. Майже два роки по тому в місті залишилося до 6 000 переселенців, що збільшило населення міста майже на 20%. Нещодавнє опитування, проведене місцевою владою, показало, що основними проблемами, які турбують переселенців, є житло та працевлаштування.

Домівки тисяч вимушених переселенців були пошкоджені внаслідок бойових дій, тому їм важко повернутися, навіть якщо їхній дім розташований на підконтрольній Україні території. «Відповідаючи на запитання про своє тимчасове житло, люди повідомляли про відсутність таких зручностей, як гаряча вода, газ, каналізація чи інтернет. Понад 40% опитаних переселенців у Хмільнику сказали, що вони орендують житло без договорів та/або відчувають, що власники можуть їх виселити. Багато хто живе у будинках, не пристосованих до зими», — сказав Сергій Редчик, заступник міського голови Хмільника.

«Цей інноваційний підхід до доступного житла має на меті створити середовище, де кожен почуватиметься в безпеці та житиме в гідних умовах, а вирішення проблеми житла для переміщених осіб сприятиме всебічному розвитку нашої громади», — додав він.

Серед тем дискусій та воркшопів під час заходу були фінансові механізми, законодавча база, дотримання вимог, найкращі практики інших країн та плани впровадження.

Починаючи з 24 лютого 2022 року, понад 4,4 мільйона людей отримали підтримку МОМ через житлові проєкти в Україні. МОМ надала життєво необхідний притулок, тимчасове житло, зробила ремонт і реконструкцію постраждалих будинків, а також забезпечила підтримку критично важливих об'єктів інфраструктури.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: