fbpx
Сьогодні
16:57 26 Січ 2024

В Україні видали книгу для дітей про підготовку до першої подорожі літаком: “Рубрика” долучилася до процесу

Фото: Рубрика. На скриншоті: Онлайн-конференція "Подорожі без бар'єрів" стала одних з перших експертних обговорень інклюзивності туризму за участь сотні представників тревел-ринку

Авіакомпанія SkyUp, Join UP! та LEVCHYK SPECTRUM HUB створили книжку для дітей, яка допомагає підготуватися до першої подорожі літаком. До запуску ініціативи долучилася і "Рубрика". 

Книжку-посібник можна безкоштовно завантажити на сайті SkyUp Airlines чи на сайті YAKABOO

У чому проблема?

Для дітей з розладами спектра аутизму (РСА) поїздки, незнайоме оточення, нові звуки, запахи та інші подразники можуть викликати сильний стрес і складнощі. Через це більшість родин, що мають дітей з РСА, не подорожують, хоча подорожі важливі для розвитку та соціальної адаптації дітей.

Те ж стосується дітей з іншими видами інвалідності, яких через війну стає все більше.

Яке рішення?

Книжка "Подорожі без бар'єрів" покликана допомагати маленьким дослідникам підготуватися до першої подорожі літаком. Книгу видали за результатами онлайн-конференції "Подорожі без бар'єрів". "Рубрика" стала інформаційним партнером конференції. Завдяки нашому матеріалу про просту мову для спілкування з людьми, які мають інвалідність, SkyUp познайомилися з Юлією Клепець, виконавчою директоркою ВГО "Коаліція захисту прав осіб з інвалідністю внаслідок інтелектуальних порушень". Вона і стала однією зі спікерок конференції. 

Книжка — це посібник про підготовку до польотів дітей як з аутизмом, так і з типовим розвитком. У центрі — історія маленького Михайлика, який вирушив до моря. Разом із читачами герой поступово починає розуміти такі "складні дорослі речі", як що треба взяти з собою на море, як зареєструватися на рейс та пройти перевірку службою безпеки в аеропорту, що таке термінал і що там можна робити, як поводитися в літаку тощо.

Така методика подачі матеріалу є науково доведеною практикою і широко використовується в різних напрямках роботи з поведінкою. Її авторка, американська психологиня Керол Грей, присвятила своє професійне життя допомозі дітям з РСА.

"Відкривати світ подорожей дітям — особлива насолода для нас, — коментує Маріанна Григораш, директорка з маркетингу SkyUp Airlines. — Тому ідея створити цю книжку народилася буквально однією з перших, щойно ми почали співпрацювати з БФ Future for Ukraine та створеним ними центром LEVCHYK SPECTRUM HUB, який допомагає дітям із РСА соціалізуватися та інтегруватися у суспільне життя. Ця книжка — крок до того, щоб подорожі стали для цих дітей доступнішими, несли корисний досвід і перетворилися на одне з улюблених дитячих занять".

Як це працює?

Ця книжка є частиною великого проєкту "Подорожі без бар'єрів", який SkyUp і Join UP! реалізує спільно з LEVCHYK SPECTRUM HUB з метою актуалізації питання доступності подорожей, створення комфортних і безпечних умов для подорожей з дітьми з РСА.

Нещодавно компанії відправили на тижневий відпочинок до Туреччини 20 сімей ВПО з дітьми з РСА, які виїхали із зони бойових дій. Для багатьох дітей зі спектра, як показав зворотний зв'язок їхніх батьків, цей досвід став поштовхом для розвитку нових навичок і ще більшої соціалізації в суспільстві. 

До цього в авіакомпанії провели спеціальні тренінги для екіпажів та персоналу, підготували інформаційні листівки для пасажирів рейсів з розповіддю про проєкт та закликом до толерантного ставлення до учасників проєкту, підібрали готелі з урахуванням особливостей харчування та розміщення для дітей з РСА, підготували гідів та персонал готелів, де відпочивали наші учасники, в аеропортах організували прискорену реєстрацію на рейс без черг.

Батьки переконалися, що можуть подорожувати з дітьми і не хвилюватися, чи не відчує дитина дискомфорту, оскільки на всьому шляху подорожі від аеропорту до літака і готелю їх супроводжує проінструктований персонал.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: